Buitenlandse media duiken op 'IsraŽlparodie'

Veel buitenlandse media hebben dinsdag aandacht besteed aan de rel over de parodie in de tv-show van Sanne Wallis de Vries. Aan het einde van de show was er een satirisch lied op de melodie van het nummer Toy, waarmee de Israëlische zangeres Netta op 13 mei het Eurovisiesongfestival won.

Onder meer Amerikaanse media als Newsweek en New York Post, de BBC en diverse kranten in Israël maakten melding van de klacht van de Israëlische ambassade over het lied. "Nederlandse televisie zegt dat parodie niet antisemitisch is", kopt The Times of Israel.

BNNVARA kreeg dinsdag officieel een klacht binnen over het satirisch lied op de melodie van het nummer Toy van Netta. In de parodie, die werd uitgevoerd door Martine Sandifort, ging het onder meer over de Al-Aqsamoskee en het schieten met 'Buk-rakketten' naar Palestijnen.

Gazastrook
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), een organisatie van de Joodse gemeenschap in Nederland, verpakte zijn kritiek in een kritische tweet om de hele tekst puntsgewijs van commentaar te voorzien.

"In Sanne Wallis de show worden gebeurtenissen van de afgelopen week op satirische wijze besproken. De afgelopen week viel het winnende lied van het songfestival van Israël toevallig samen met het oplaaiende conflict in de Gazastrook. De parodie stelt het beleid van Israël ter discussie en is nadrukkelijk geen aanklacht tegen de Joodse gemeenschap", reageert de omroep in een verklaring.

Onafhankelijkheid
Palestijnen protesteren sinds eind maart bij de Gazastrook omdat zij willen terugkeren in gebied van Israël. De protesten lopen regelmatig uit de hand; er vallen regelmatig dodelijke slachtoffers aan Palestijnse zijde. Maandag 14 mei was de dag dat het zeventig jaar geleden was dat de onafhankelijkheid van Israël werd uitgeroepen. Dit leidde tot een voorlopig dieptepunt in de protesten; er werden tientallen Palestijnse demonstranten gedood en er raakten er meer dan duizend gewond.

Een groot deel van de internationale gemeenschap heeft het dodelijke geweld sterk veroordeeld.

Buitenlandse media duiken op 'Israëlparodie'
Buitenlandse media duiken op 'Israëlparodie' (Foto: BuzzE)