Minister Blok praat met terreurminister

Stef Blok, ooit het lelijke eendje van de VVD, maar tegenwoordig de heuse minister van Buitenlandse Zaken, had vandaag een ontmoeting met Ryadh al-Maliki, zijn collega-minister uit Narnia de Palestijnse Gebieden. Al-Maliki is deze dagen in ons landje te vinden omdat hij boos is op Israël.

De Palestijnse minister wil zijn buren namelijk voor de rechter trekken. Helaas stapt hij niet naar Frank Visser, maar naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Al-Maliki (Stef Blok noemt hem Malki) is onder meer ontstemt over het feit dat Israël het in zijn hoofd haalt om mensen die een grenshek bestormen, teneinde aan de andere kant van het hek een moordpartij aan te richten, dood te schieten. Dit komt bovenop andere vormen van zelfverdediging, iets dat al-Maliki een doorn in het oog is.

Vandaag was Stef Blok dus de praatpaal van deze vriendelijke uitziende meneer. Maar... wat weten we eigenlijk van hem?

Al-Maliki is iemand die zijn sporen verdiend heeft in het eeuwigdurende conflict. Nadat hij eerst een bachelorgraad en een PhD haalde in respectievelijk Colombia en Amerika, kwam hij op de loonlijst te staan bij de prestigieuze Universiteit van Bir Zeit bij Ramallah.

Tot zover lijkt alles normaal.

Maar dan komt het: al-Maliki is voornamelijk beroemd geworden als een van de kopstukken van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). Een terroristische organisatie waar Hamas en Hezbollah hun hoedjes voor afnemen. De club heeft talloze vliegtuigkapingen, bom- en moordaanslagen op zijn geweten maar is voornamelijk bekend geworden als de partij die een burgeroorlog in Jordanië ontketende, waarbij men koning Hoessein en zijn clan probeerde omver te werpen. Een periode die beter bekend staat als Zwarte September. Ook na die roemruchte periode liet men regelmatig van zich horen met de nodige aanvallen en aanslagen op burgers op stranden, supermarkten, synagogen en zelfs een pizzeria ontkwam niet aan de terreurgroep.

De PLFP is berucht vanwege zijn onbuigzaamheid. Van de organisatie is bijvoorbeeld bekend dat men voorstander is van een eenstatenoplossing, in plaats van het veelgehoorde idee van een onafhankelijk Palestina en Israël, die als fijne buren in pais en vree naast elkaar leven. In facto komt het er dus op neer dat de PLFP Israël van de wereldkaart wil vegen.

Kortom; een prima gesprekspartner voor onze minister.