Zarco pakt MotoGP-pole voor eigen publiek

Motorcoureur Johann Zarco heeft zijn eerste poleposition voor eigen publiek te pakken. Wat hem in de Moto3 en Moto2 nooit lukte kreeg hij zaterdag in zijn tweede MotoGP-seizoen wel voor elkaar: pole pakken op het circuit van Le Mans.

Na pole in Qater en drie achtereenvolgende derde startplaatsen was Zarco zaterdag op het Franse asfalt op zijn Yamaha 0,108 seconden sneller dan de Spaanse Honda-coureur Marc Marquez. Op 0,196 seconden pakte Danilo Petrucci de derde plek op de voorste startrij, terwijl Andrea Iannone, Andrea Dovizioso en Jorge Lorenzo de tweede rij in beslag nemen. Jack Miller, Maverick Viñales en Valentino Rossi starten vanaf rij drie, Cal Crutchlow, in Spanje nog goed voor pole, ging in de eerste kwalificatie hard onderuit en start - mits hij fit is - in het middenveld.

Jorge Martin pakte in de Moto3 zijn derde opeenvolgende pole. Dit keer was hij 0,123 seconden sneller dan Jakub Kornfeil en voor de Tsjech was het reden tot feest: hij vertrekt zijn 150e Grand Prix vanaf plek twee, na twee derde plekken in 2014 zijn beste startplek ooit. Enea Bastianini was 0,001 seconden trager dan Kornfeil en completeerde de voorste startrij.

In de Moto2 was het Francesco Bagnaia die de pole veroverde. Hij was net wat sneller dan Xavi Vierge, die in de slotfase van de kwalificatie onderuit ging. Lorenzo Baldassarri mag zondag naast Vierge op de eerste startrij vertrekken. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan de 21e stek, bijna anderhalve seconde achter Bagnaia.

Crutchlow's crash (Bron: YouTube)