Wrakingskamer beslist over rechters Wilders

Gaat het hoger beroep tegen Geert Wilders door met dezelfde rechters van het gerechtshof Den Haag of moet een ander drietal zich over de zaak tegen de politicus buigen? De wrakingskamer doet vrijdagmiddag om 16.00 uur uitspraak over deze kwestie.

De PVV-leider had het gerechtshof donderdag gewraakt omdat hij vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops had gevraagd om extra onderzoek, onder meer naar de vraag waarom D66-leider Alexander Pechtold niet wordt vervolgd voor een uitspraak over Russen en zijn cliënt Wilders wel moet terechtstaan voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Maar het hof ging daar niet in mee.

Eind 2016 werd Wilders veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat.

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen de PVV-voorman vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Update 17:35

Het wrakingsverzoek van Geert Wilders is toegewezen. De rechters van het Haagse gerechtshof die volgens Wilders de schijn van partijdigheid hebben gewekt, worden van de zaak afgehaald. Dat heeft de wrakingskamer vrijdag bepaald. Drie andere rechters zullen met de zaak aan de slag moeten.

Wilders en zijn raadsman Geert-Jan Knoops deden het wrakingsverzoek donderdag, tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Wilders. Het hof had daarvoor elf zittingsdagen uitgetrokken. De geslaagde wraking zal leiden tot vertraging en een streep door die planning.

Vertraging

De behandeling van de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders loopt zeker een half jaar vertraging op. Na het toegewezen wrakingsverzoek moet het gerechtshof Den Haag nieuwe raadsheren aanwijzen die zich over de zaak moeten buigen.

,,Zij moeten zich inlezen in het dossier en daar is tijd mee gemoeid", aldus persraadsheer Kiki Plugge vrijdag. ,,Daarbij is dit een grote zaak die ingepland moet worden in de rest van het schema van het hof."

Wrakingskamer beslist over rechters Wilders
Wrakingskamer beslist over rechters Wilders (Foto: ANP)