F1: Uitslag Grand Prix van Spanje

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Spanje op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen had in Barcelona aan de streep een voorsprong van twintig seconden op teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen reed een uitstekende race en eindigde op plek drie.

Hamilton startte van poleposition, met Bottas achter zich. Laatstgenoemde was bij de start goed weg, maar het was Sebastian Vettel die de tweede plek achter Hamilton in kon nemen. Kimi Räikkönen lag op plek vier, voor Verstappen. Iets naar achteren ging het mis toen Romain Grosjean voor bocht drie even in moest houden voor Haas-teamgenoot Kevin Magnussen. De Fransman spinde buiten de baan en in plaats van de bolide rustig naar achteren te laten lopen gaf hij een dot gas en ging al spinnend de baan op. Veel coureurs wisten hem te ontwijken, maar tijdens het rondtollen tikte Grosjean Nico Hülkenberg en Pierre Gasly uit de race. Hierdoor moest de safety car op de baan komen.

Nadat deze na zeven ronden weer naar binnen was gegaan kende Fernando Alonso een goede herstart. De Spanjaard haalde voor eigen publiek buitenom in bocht drie Esteban Ocon in voor plek tien. Vooraan sloeg Hamilton direct een enorm gat met Vettel die de Mercedes totaal niet bij kon houden. Het was dan ook niet verrassend dat de Duitser al na 17 ronden binnen kwam voor nieuw rubber. Hij kwam achter de Haas van Kevin Magnussen terecht. Mercedes gaf Bottas de opdracht om vol door te stampen en haalde de Fin enkele ronden later binnen. De moeite bleek voor niets te zijn geweest, want Vettel zat er nog steeds voor.

Hamilton breidde ondertussen zijn voorsprong rustig uit, terwijl Räikkönen door de vrije baan voor hem zijn tempo ook kon opschroeven. De Fin kon hier echter niet lang van genieten, want zijn Ferrari gaf na 25 ronden de geest. Dit gaf plek twee aan Verstappen die meteen zijn ware tempo kon laten zien. De Nederlander schoof enkele ronden later zelfs door naar plek 1 na een stop van Hamilton. Dit hield hij vol tot ronde 35 van de 66, waarna Verstappen zijn zachte banden inruilde voor de mediums.

Verstappen viel terug tot plek vier op tien seconden van Bottas, maar ruim voor Ricciardo die in niemandsland rondreed. Een geplofte Mercedes achterin de Force India van Ocon leverde na 41 ronden een virtuele safety car op. Ferrari haalde Vettel binnen voor een tweede stop, maar rekende buiten stops van anderen, waardoor Vettel even opgehouden werd en op de baan achter Verstappen terecht kwam. De Nederlander reed aan het einde van de VSC nog wel een deel van zijn voorvleugel stuk op de langzaam rijdende Williams van Lance Stroll, maar het hinderde hem niet om snelle rondetijden te rijden.

Na 66 ronden werd Hamilton als eerste afgevlagd, ruim voor teamgenoot Bottas. Verstappen pakte eindelijk weer eens een podium met plek drie, vlak voor Vettel. Ricciardo eindigde op plek vijf als laatste in dezelfde ronde als de leider. Magnussen eindigde op plek zes, voor Carlos Sainz, Alonso en Sergio Perez die in de slotfase op nieuwere banden plek negen nog afsnoepte van Charles Leclerc. De Monegask pakte met de tiende stek opnieuw een puntje voor Sauber.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:35:29.972
2 Valtteri Bottas Mercedes +20.593
3 Max Verstappen Red Bull +26.873
4 Sebastian Vettel Ferrari +27.584
5 Daniel Ricciardo Red Bull +50.058
6 Kevin Magnussen Haas +1 ronde
7 Carlos Sainz Jr. Renault +1 ronde
8 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
9 Sergio Pérez Force India +2 ronden
10 Charles Leclerc Sauber +2 ronden
11 Lance Stroll Williams +2 ronden
12 Brendon Hartley Toro Rosso +2 ronden
13 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
14 Sergey Sirotkin Williams +3 ronden
DNF Stoffel Vandoorne McLaren +21 ronden
DNF Esteban Ocon Force India +28 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +41 ronden
DNF Pierre Gasly Toro Rosso +66 ronden
DNF Romain Grosjean Haas +66 ronden
DNF Nico Hülkenberg Renault +66 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 95
2 Sebastian Vettel Ferrari 78
3 Valtteri Bottas Mercedes 58
4 Kimi Räikkönen Ferrari 48
5 Daniel Ricciardo Red Bull 47
6 Max Verstappen Red Bull 33
7 Fernando Alonso McLaren 32
8 Nico Hülkenberg Renault 22
9 Kevin Magnussen Haas 19
10 Carlos Sainz Jr. Renault 19
11 Sergio Perez Force India 17
12 Pierre Gasly Toro Rosso 12
13 Charles Leclerc Sauber 9
14 Stoffel Vandoorne McLaren 8
15 Lance Stroll Williams 4
16 Marcus Ericsson Sauber 2
17 Esteban Ocon Force India 1
18 Brendon Hartley Toro Rosso 1
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 153
2 Ferrari 126
3 Red Bull 80
4 Renault 41
5 McLaren 40
6 Haas 19
7 Force India 18
8 Toro Rosso 13
9 Sauber 11
10 Williams 4