Baby onthoofd bij bevalling: 'De rest kwam er wél uit'

Fouten maken we allemaal wel eens, maar in het geval van arts Vaishnavy Laxman werd dat wel een bijzonder treurige. Bij een bevalling in maart 2014 in het Schotse Dundee trok ze zo hard aan het kind dat het hoofdje van de romp gescheiden werd. De moeder van het kind daagde Laxman voor de rechter en ruim vier jaar later stonden de partijen dan in de rechtszaal van Manchester.

De vrouw was amper 25 weken zwanger, maar haar vliezen waren gebroken en ze vertrok in rap tempo naar het ziekenhuis. Laxman vertelde dat een keizersnede zou volgen als de baby in stuitligging bleek te liggen en dat was het geval. De arts voerde de keizersnede echter niet uit en liet een en ander op natuurlijke wijze verlopen.

De moeder had geen idee wat er allemaal gebeurde. "Ik kreeg niks tegen de pijn en hoorde alleen dat ik moest persen. Niemand keek me aan of zei ook maar wat er gebeurde." Uiteindelijk trokken Laxman en de aanwezige vroedvrouwen zo hard aan het kind dat dit wel naar buiten kwam, maar zonder hoofd... dat bleef achter in de baarmoeder.

Moeder werd geopereerd om het hoofd van haar dode zoontje uit de baarmoeder te verwijderen. "Ik vroeg wat er aan de hand was, maar niemand gaf duidelijk antwoord." Laxman en haar team besloten om ervoor te zorgen dat de vrouw toch een beetje afscheid kon nemen, door het hoofd op het lichaam van het jongetje te naaien.

Na de bevalling kwam Laxman zich toch maar even verontschuldigen bij de moeder, die nog niet echt door had wat er nou gebeurd was. Dat weet ze inmiddels natuurlijk wel en in de rechtszaal was ze duidelijk: "Ik vergeef het je niet!", zei ze meermaals tegen de arts, die de moeder niet in de ogen durfde te kijken.

Laxman werd bijgestaan door advocaat Charles Garside en de beste man kwam toch met een wat lugubere uitspraak. "De benen, het torso en de armen van het kind zijn met succes ter wereld gebracht", verdedigde hij de arts. "Mijn cliënt weet dat je pijn niet verzacht kan worden, maar hoopt dat je snapt dat ze haar uiterste best heeft gedaan. Ze wil zich op elke mogelijke manier verontschuldigen."