Dierengekkies willen traditie om zeep helpen

Na Zwarte Piet, dodenherdenking, vuurwerk, houtkachels en barbecueën is er een nieuwe traditie die om zeep dient te worden geholpen. Dit keer zijn het wat dierenclubjes die helemaal getriggerd raken door een traditie die plaatsvindt tijdens het jaarlijkse Kallemooifeest op Schiermonnikoog.

Bij de traditie wordt een haan in een mand naar een hoogte van 18 meter getakeld en verblijft daar 3 dagen met een uitstekend uitzicht op de omgeving, en dát kan natuurlijk niet zomaar. Zodoende heeft een groep subsidieslurpende dierenrechtenorganisaties die we maar nauwelijks kennen (Comité Dierennoodhulp, Een Dier Een Vriend, Rechten Voor Al Wat Leeft, Animals Today en Stichting Dierennood) aangifte gedaan tegen de organisatie van het feest. De haan is het hoogtepunt van de volkse traditie en voor bewoners een reden de vruchtbaarheid van het voorjaar te vieren.

Burgemeester Ineke van Gent vindt het welzijn van de haan zeker belangrijk zegt ze: "We willen het de haan zo comfortabel te maken. Daarom is er permanent toezicht van een dierenarts." Daarnaast is de mand van de haan voor deze editie van Kallemooi vergroot en heeft hij volgens Van Gent 'ruim voldoende eten en water.'

Inwoners moeten maar weinig hebben van de kritiek op Kallemooi. "Voor deze haan wordt hartstikke goed gezorgd. Als je dit gaat aanpakken dan moet je ook wat aan de legbatterijkippen doen. De vleesindustrie is zo groot, waarom maak je je hier dan zo druk over?", vraagt een inwoner van Schiermonnikoog zich terecht af.

"Het feest is honderden jaren oud, misschien wel duizend", aldus Clive Hellinga enkele jaren geleden tegenover de Volkskrant. Hij is de president van de Kallemooi-commissie. "Vroeger werd het aan de hele noordkust gevierd, tot Sint-Petersburg aan toe, maar behalve op Schier is het bijna overal verdwenen. Daarom heeft alle kritiek ons ook zo aangegrepen. Een paar mensen van het vasteland die ons dierenbeulen noemen, terwijl ze geen idee hebben. Wij houden juist van onze dieren. Die haan daar", hij wijst over zijn schouder, "staat symbool voor onze vruchtbaarheid en veiligheid. Hij beschermt ons."

In 2016 werden twee actievoerders nog door politie van het eiland verwijderd toen zij het traditionele feest probeerden te verstoren met hun gemekker.