#FreeBleeding: Menstrueren waar je wilt

Je ziet het steeds vaker; vrouwen met een kort en pittig kapsel en een tuinbroek met een rood kruis, die gehurkt de aarde zitten te aanbidden en de godin van de menstruatie eren. Nou ja, eigenlijk zie je het helemaal nooit natuurlijk (en dat is maar goed ook), maar er schijnt dus een feministenbeweging te zijn die aan #FreeBleeding doet, en het staat op RTL.nl dus is het waar.

Free Bleeders gebruiken geen tampons of maandverband, maar laten het bloed de vrije loop. Zoals bijvoorbeeld Iris Verstappen. Iris Verstappen smeert zichzelf graag in met haar menstruatiebloed, bloedt graag in hurkzit recht op de aarde en voorziet zelfs haar bosje bloemen en het koddige plantje op de vensterbank van haar menstruatiemest. Volgens Iris groeit alles namelijk veel beter en gezonder met een beetje menstruatiebloed. 

"We zijn bang voor menstruatiebloed, omdat eeuwen geleden is bedacht dat vrouwen onrein zijn als ze ongesteld zijn. Dat idee zit nog steeds in onze cultuur" aldus Paula Kragten van Period Magazine (ja, een blad over menstruatie).

Verstappen ziet het als haar missie om zichtbaarheid te creëren rondom menstruatie. "Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verloren voelen in hun lichaam. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, menstrueren", zegt ze tegen Editie NL. Naast die nobele missie is de menstruatie voor Verstappen ook meteen een reden om het wat rustiger aan te doen. Zo werkt ze de eerste twee dagen van de menstruatie niet.

Tijdens het free bleeden heeft ze overigens ook onvergetelijke ervaringen meegemaakt: "Ik was op Menorca en zat gehurkt op de grond, ongesteld te zijn recht boven de aarde. Dat was een prachtig moment."

Update 20:51

User deorder wist ons te melden dat mevrouw Verstappen met open ogen is getrapt in een grap van 4chan. Ze mag zich troosten met de gedachte dat ze niet de enige is. Wereldwijd hebben veel vrouwen de grap serieus genomen.

"Free Bleeding refers to the practice of abstaining from using feminine hygiene products during menstruation. In February 2014, free bleeding was promoted by members of 4chan as a prank to convince women that feminine hygiene products were a form of patriarchal oppression."

Inmiddels is er dus daadwerkelijk een domvrouwbeweging ontstaan rondom #FreeBleeding

BLOED!!!!
BLOED!!!!