Celstraf voor 'Ed de Hollander' wegens belastingontduiking

Edwin W. (50), een van de initiatiefnemers van Pegida en in Duitsland bekend als 'Ed de Hollander', heeft in Duitsland 33 maanden cel gekregen wegens belastingontduiking. W. heeft in Duitsland een internetshop waar hij vooral luchtdrukwapens verkoopt. W. zou 489.000 euro aan inkomsten uit de verkoop hebben verzwegen.

In eerste instantie beweerde W. dat dat bedrag niet klopte. Hij zou maar een arme sloeber zijn die niet eens een ziektekostenverzekering kon afsluiten en dat hij maar met moeite zijn huur van 400 euro per maand kon ophoesten. Hij kwam hierop terug toen de aanklager met een onkostenlijstje van de afgelopen jaren kwam. Zo was er onder meer 240.000 euro van een Nederlandse bankrekening naar een Duitse overgeheveld en had hij 8000 euro uitgegeven aan een dure vakantie in Italië. Daarnaast gaf hij maandelijks honderden euro's uit aan kleding.

Het nieuwe verweer was dat zeker 30 procent van de klanten hun rekening niet zouden hebben betaald. Bovendien had de openbaar aanklager het steeds over wapenhandel, terwijl het volgens W. vooral om speelgoedwapens ging, die gebruikt worden voor airsoftgamen, vergelijkbaar met paintball.

Uiteindelijk werd W. veroordeeld voor een belastingontduiken van 290.000 euro. Hij werd eerder al veroordeeld voor belastingontduiking, illegale wapenhandel en toebrengen van lichamelijk letsel. In Nederland werd hij aangeklaagd wegens het tonen van een hakenkruis bij een demonstratie in Amsterdam, maar de rechter sprak hem daarvan vrij.