Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer

Huishoudens in Amsterdam-Zuidoost krijgen langzamerhand weer stroom. Dat zei een woordvoerster van TenneT. De spanning op de verbindingen is hersteld. De oorzaak van de stroomstoring is het uitvallen van de hoogspanningsverbindingen Bijlmer Zuid-Vensterweg en Bijlmer Zuid-Amstelveen van netbeheerder Tennet. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog onbekend. Liander is bezig de stroomvoorziening naar alle klanten in het getroffen gebied te herstellen.

Door de stroomstoring zaten 18.000 aansluitingen, huizen en bedrijven, in Amsterdam zonder stroom. Ook Schiphol had last van een stroomstoring. Schiphol is niet rechtstreeks aangesloten op deze stroomverbinding, maar mogelijk was de storing daar het gevolg van een spanningsdip die door de stroomstoring werd veroorzaakt, zoals de woordvoerster het noemt. "Grote kans dat deze dip een indirect gevolg is van de storing", aldus de zegsvrouw.

TenneT heeft laten weten dat mensen die langer dan vier uur zonder stroom zaten recht hebben op compensatie. Deze compensatie gaat volledig automatisch en verloopt via netbeheerder Liander.

Schiphol
De luchthaven was zondagochtend vroeg tijdelijk afgesloten omdat inchecken onmogelijk was door de stroomuitval. Door de storing ontstonden lange rijen mensen in de vertrekhallen.

Naast dat de toegangswegen werden afgesloten en treinen niet meer naar Schiphol reden, werd uit voorzorg ook besloten om inkomende vluchten om te leiden. De maatregelen waren samen met de bevoegde autoriteiten genomen om de drukte op het vliegveld tegen te gaan. Er ontstonden files op onder meer de A4.

Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer
Stroom Amsterdam-Zuidoost werkt weer (Foto: ANP)