Jong Ajax kampioen, Fortuna Sittard promoveert

Jong Ajax heeft zaterdagavond de titel gepakt in de Jupiler League, waar Fortuna Sittard promoveerde naar de Eredivisie. Het is de eerste keer dat een beloftenelftal de titel pakt, maar doordat dergelijke teams niet kunnen promoveren keren de Limburgers terug naar het hoogste niveau.

Jong Ajax - MVV Maastricht 2-1
Jong Ajax had op voorhand de beste papieren om de titel te pakken in de Jupiler League, aangezien het de laatste speelronde in ging als koploper. De ploeg van Michael Reiziger had in de eerste helft de overhand, maar slaagde er niet om te scoren. Mateo Cassierra en Danilho Doekhi waren nog het dichtst bij een treffer maar raakten het aluminium.

Na 61 minuten kregen de gasten een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen nadat Mateo Cassierra een strafschop veroorzaakte. Kelechi Nwakali ontfermde zich over het buitenkansje en faalde niet: 0-1. Het was voor Reiziger reden om in te grijpen en hij bracht Kaj Sierhuis voor Dani de Wit. Amper twee minuten in het veld tekende de aanvaller voor de 1-1 op aangeven van Cassierra.

De wedstrijd kantelde volledig in het voordeel van Jong Ajax en drie minuten later kwamen de Amsterdammers ook op voorsprong. Na een scrimmage kreeg Cassierra de bal voor zijn voeten en de Colombiaanse spits schoot de 2-1 binnen. In de slotfase van de wedstrijd wist Jong Ajax de zege over de streep te trekken en daarmee verzekerde de ploeg zich als eerste beloftenploeg ooit van de titel in de Jupiler League.

Jong Ajax viert de titel (Pro Shots / Martijn Buskermolen)

Fortuna Sittard - Jong PSV 1-0
De thuisploeg domineerde in de eerste helft, maar kon dat niet uitdrukken in de score. Lisandro Semedo, Finn Stokkers, Lars Hutten en Perr Schuurs kregen mogelijkheden, maar vonden doelman Luuk Koopmans op hun weg naar succes.

Drie minuten na rust slaagde Fortuna Sittard het overwicht te verzilveren: Fokkers werd de gevierde man voor de Limburgers. De dertiende competitietreffer van de 22-jarige aanvaller bleek voldoende voor de zege en de tweede plek in de Jupiler League en het team mag zich volgend seizoen, voor het eerst sinds het seizoen 2001/02, melden in de Eredivisie.

FC Dordrecht - N.E.C. Nijmegen 3-3
N.E.C. was afhankelijk van de resultaten van Jong Ajax en Fortuna Sittard om mogelijk nog de titel te pakken of rechtstreeks te promoveren naar de Eredivisie. De Nijmegenaren kenden een slechte eerste helft en keken bij rust tegen een 2-0 achterstand aan. Na zeven minuten spelen opende Andreas Calcan de score en op slag van rust verdubbelde Denis Mahmudov de score. De thuisploeg stond toen al met tien man nadat Julius Bliek met twee keer geel had moeten vertrekken.

N.E.C. herstelde zich uitstekend en een kwartier na rust was de stand 2-3. Via tweemaal Anass Achahbar en Wojciech Golla ging de stand van 2-0 naar 2-3. N.E.C. ging op jacht naar meer treffers, maar gescoord werd er door de thuisploeg. Vier minuten voor tijd bepaalde Calcan de eindstand op 3-3. N.E.C. is het seizoen in de Jupiler League geëindigd op de derde plek en kan via de play-offs, waar ook FC Dordrecht aan deel gaat nemen, alsnog promoveren naar de Eredivisie.