Westra geeft cortisonengebruik toe

ieuwe Westra heeft tijdens zijn profcarrière cortisonen gebruikt, zo meldt Leeuwarder Courant. Volgens de krant valt dat te lezen in het boek Het Beest, het wielerleven van Lieuwe Westra.

De Fries kon in zijn wielercarrière de cortisonen gebruiken dankzij een medisch attest dat de ploegarts hem gaf. "Je was echt een hele knaap als je een uitslag zonder cortison kon rijden. Naar mijn idee bestond dat niet. Het medisch attest kreeg ik vaak met een geveinsde blessure, bijvoorbeeld een ontsteking in de knie. Het loonde die jaren om een blessure aan de knie te faken. Volgens het rennersboekje liep ik al jaren rond met knieproblemen. Zo kon ik op belangrijke piekmomenten in het seizoen met een kuur cortison beginnen", valt te lezen in het boek.

Volgens Westra was de ploegleiding niet op de hoogte van cortisonengebruik. "De ploegleiding wilde volgens mij in die jaren niet weten wat er speelde: dan konden ze er ook niet op worden aangesproken. Al wisten ze het vaak wel natuurlijk, maar we spraken er niet openlijk over. Wij moesten presteren en het maakte hen niet uit, zolang we maar niet gepakt werden. Wat niet weet, wat niet deert."

Volgens de oud-renner van Vacansoleil - DCM en Astana was het vooral om aandacht te doen. "Ik spoot het in mijn eigen lijf om harder te fietsen, om prijzen te pakken, om complimenten in ontvangst nemen. Ik kon daarvan genieten: aandacht na een sterk optreden. In mijn eerste profjaar werd het mij duidelijk dat met alleen hard trainen er geen overwinningen werden behaald. Wilde je meedoen met de grote jongens, dan moest je de grenzen van het toelaatbare opzoeken."

Terugkijkend op zijn carrière heeft Westra geen spijt van het cortisonengebruik. "Ik vind dat ik het verhaal over de cortisoneninjecties open kan vertellen, omdat ik niet het gevoel heb dat ik echt iets fout heb gedaan. Bijna iedereen van mijn generatie werkte op deze manier naar piekmomenten toe. Hoe denk je dat de klassiekerspecialisten en ronderenners zich van elkaar probeerden te onderscheiden? Die deden het echt niet anders. En de ‘marginal gains’ van Team Sky? Zelfde laken een pak. Als er al een schuldige moet worden aangewezen, is het misschien beter om naar de artsen binnen het wielrennen te kijken. Zij faciliteren dit gedrag door te helpen met attesten. "

Westra won in zijn loopbaan onder andere etappes in Ronde van Catalonië, Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice. In het jaar dat Westra een etappe won in Parijs-Nice werd hij ook tweede in het algemeen klassement achter de Brit Bradley Wiggins.