Jesse Klaver meest betrouwbare politicus

Onderzoek van televisiezender FOX wijst uit dat Jesse Klaver (GroenLinks) met 29% van de stemmen door het Nederlands publiek wordt gezien als de meest betrouwbare Nederlandse politicus. De zender vroeg van donderdag 19 april tot en met maandag 23 april aan ruim 500 respondenten welke politicus zij het meest en het minst vertrouwden. FOX deed dit onderzoek naar aanleiding van de serie ‘Deep State’, waarin het thema een ‘betrouwbare overheid’ een prominente rol speelt.

Opvallend is dat Mark Rutte op de derde plek eindigt van meest onbetrouwbare Nederlandse politici, maar tegelijkertijd ook een plek in de top 3 veroverd van meest betrouwbare wereldleiders. Jesse Klaver wordt gevolgd door Lilian Marijnissen (SP, 26% van de stemmen) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren, 21% van de stemmen) als meest betrouwbare Nederlandse volksvertegenwoordigers.

Onbetrouwbare Nederlandse politici
Tunahan Kuzu van DENK scoort het hoogst in de categorie minst betrouwbaar (54% van de stemmen). Opvallend detail is dat Kuzu afgelopen maandag aangaf zich terug te trekken als fractievoorzitter van DENK. Na Kuzu worden Geert Wilders (PVV, 50% van de stemmen) en minister-president Mark Rutte (VVD, 48% van de stemmen) als meest onbetrouwbaar gezien.

Betrouwbare wereldleiders
Terwijl Mark Rutte in de Nederlandse politiek niet erg betrouwbaar wordt gevonden, scoort hij op internationaal niveau wel goed. In de categorie 'Meest betrouwbare wereldleider' staat Rutte namelijk op plaats drie (met 23% van de stemmen). De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt als meest betrouwbare wereldleider gezien (42% van de stemmen). Gevolgd door Paus Franciscus op een tweede plek (28% van de stemmen).

Onbetrouwbare wereldleiders
Opvallend: 'de Nederlander' vertrouwt Kim Yong-un meer dan Donald Trump. De Amerikaanse president Donald Trump wordt namelijk door de Nederlandse respondenten als meest onbetrouwbare wereldleider gezien met maar liefst 70% van de stemmen. Gevolgd door de Russische president Vladimir Poetin (66% van de stemmen). Op de derde plaats van onbetrouwbaarste wereldleiders staat de Noord-Koreaanse Kim Yong-un (63% van de stemmen).

Het onderzoek
Het betrouwbaarheidsonderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de FOX-serie 'Deep State'. In deze nieuwe serie speelt onder andere de vraag of overheden en politici te vertrouwen zijn een belangrijke rol. Wat zijn de feiten en wat wordt uiteindelijk als waarheid gezien? De respondenten kregen daarom in het onderzoek telkens de keuze uit alle partijvoorzitters van politieke partijen, de minister-president en alle voornaamste wereldleiders. Hier konden één of meerdere keuzes worden aangegeven. Het onderzoek heeft gelopen van donderdag 19 april tot en met afgelopen maandag 23 april en is uitgevoerd door onderzoeksbureau Etil research & marketing.