Hersendode jongen (10) toch niet dood

Een moeder die tot drie keer toe weigerde toe te geven aan drammende artsen die tot drie keer toe aandrongen de beademing van haar tienjarige zoon stop te zetten omdat hij absoluut hersendood was, kan nu opgelucht ademhalen. Haar zoon is ontwaakt en maakt het goed.

De 10-jarige Taylor Reid was betrokken bij een motorongeluk in Ballysillan, noord Belfast. Hij liep een flinke schedelfractuur op en kon niet meer zelfstandig ademen. Taylor was al vanaf zijn vijfde actief motorcrosser en had al meerdere wedstrijden gewonnen.

Toen moeder Cheryl bij het ziekenhuis aankwam vertelden artsen haar dat haar zoon volledig hersendood was en er niets meer was dat ze voor hem konden doen. Ze weigerde zich echter bij die diagnose neer te leggen. De zwangere Cheryl en Taylor's jongere zusje hebben negen maanden in het ziekenhuis doorgebracht.

Nadat Taylor ontwaakte bleek hij blind te zijn en kon hij nauwelijks spreken. Inmiddels komt zijn zicht langzaam terug en begint hij weer op zijn omgeving te reageren. Hoever Taylor uiteindelijk zal herstellen weet niemand, maar dat hersendood niet hetzelfde is als dood moge duidelijk zijn. De criteria voor hersendood in Ierland vind je hier.