Eerste 'tropische ijsbeer' overleden

In Singapore is 's werelds eerste in de tropen geboren ijsbeer overleden. Inuka, Stille Jager, werd op 26 december 1990 geboren in de dierentuin van Singapore en werd daarmee de eerste ooit van zijn soort die in de tropen geboren ter wereld kwam.

Inuka's vader Nanook en zijn moeder Sheba arriveerden in 1978 in Singapore. Nanook werd als welp van elf maanden gevangen en in de dierentuin van Winnipeg in Canada geplaatst, als onderdeel van een fokprogramma om de ijsberen op de lange termijn te kunnen redden. Sheba was veertien maanden oud toen ze naar Singapore gebracht werd en was geboren in de dierentuin van Köln.

Het programma werkte en in 1990 leverde dat een welp op. Nadat duizenden mensen een suggestie voor een naam instuurden, werd Inuka gekozen, de ijsbeer die uiteindelijk uit zou groeien tot een soort nationale held in Singapore en een van de mascottes van de dierentuin. 

In de afgelopen jaren ging Inuka's gezondheid achteruit en vooral dit jaar ging het hard. Tijdens een onderzoek, waarvoor het dier onder narcose gebracht werd, kwamen de artsen erachter dat het alleen maar slechter ging. Daarop besloot men om Inuka niet meer uit de narcose te halen.

"Het is een eer geweest om Inuka al die jaren te mogen verzorgen. Hoe ontzettend moeilijk dit ook is, het zou simpelweg niet eerlijk zijn geweest om zijn lijden nog langer te laten duren", aldus verzorger Mohan Ponichamy.

Voor de dierentuin van Singapore is de dood van Inuka het einde van een tijdperk: naast Inuka en zijn ouders had men van 1979 tot 1999 ook nog een ander vrouwtje, maar de dierentuin heeft laten weten nu geen ijsberen meer te zullen houden.