Liverpool wint, maar AS Roma mag nog hopen

Liverpool heeft zich dinsdagavond een uitstekende uitgangspositie verschaft in de halve finale van de Champions League tegen AS Roma (5-2).

Bij Liverpool verscheen Virgil van Dijk aan de aftrap en Kevin Strootman had een basisplaats bij de Romeinen. Na achttien minuten werd het aantal Nederlanders drie toen Georginio Wijnaldum de geblesseerde Alex Oxlade-Chamberlain verving. Het betekende voor Mohamed Salah een weerzien met de ploeg waar hij twee seizoenen voor speelde.

Op Anfield ontstond er in de eerste helft een heerlijk schouwspel. De eerste grote kans was er voor Liverpool, waar Roberto Firmino vanuit buitenspelpositie verder mocht en de bal vanuit een moeilijke hoek voorlangs schoot. Aleksandar Kolarov schoot Roma bijna op voorsprong, maar de grabbelende Loris Karius kon de bal net tegen de lat tikken. Naarmate de eerste helft vorderde draaide Liverpool de duimschroeven steeds verder aan en kreeg Sadio Mané een uitgelezen mogelijkheid om te scoren, alleen oog in oog met Alisson schoot de aanvaller over. De Senegalees kreeg direct ook een tweede kans en raakte de bal nu verkeerd. Salah liet zich ook voor het eerst gelden en Alisson maakte een schot van hem onschadelijk.

Na 36 minuten brak Salah toch de ban tegen zijn oude ploeg. De Egyptenaar kreeg de bal na balverlies op het middenveld van Roma en krulde vanaf rechts heerlijk via de onderkant van de lat raak: 1-0. Liverpool drukte door en Dejan Lovren kreeg uit een hoekschop een open kopkans en raakte de lat. Kort voor rust viel alsnog de 2-0 te noteren en wederom was Salah de gevierde man. Na een steekpass van Roberto Firmino kon hij de bal over de uitgekomen Alisson stiften en daarmee maakte hij zijn 43ste doelpunt van het seizoen.

De thuisploeg drukte na rust door en ging op jacht naar nog meer treffers. In de 56ste minuut kon Anfield voor de derde keer juichen. Salah, afgelopen zondag uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Engeland, werd op de rechterflank weggestuurd en stelde Mané in staat om de 3-0 te maken. Het was voor Liverpool geen reden om gas terug te nemen en zes minuten later was het ook 4-0. Salah kreeg wederom de ruimte op de rechterflank, passeerde Juan Jesus en gaf Roberto Firmino een niet te missen kans.

Alsof de vernedering nog niet groot genoeg was voor de nummer drie van de Serie A, werd het leed na 69 minuten nog groter. Uit een hoekschop van James Milner ontsnapte Firmino aan de aandacht en de Braziliaan kopte de 5-0 binnen. Het thuisploeg ging nogmaals op de banken staan toen Salah een publiekswissel kreeg en Danny Ings hem verving. Roma werd via Schick al tweemaal gevaarlijk en in de 81ste minuut kwam de ploeg toch op het scorebord. Lovren ging onder een pass Radja Nainggolan door en Edin Dzeko controleerde de bal en schoot in de korte hoek de 5-1 raak.

Wijnaldum kreeg kort na de tegentreffer een goede mogelijkheid om de 6-1 te maken, maar de middenvelder kreeg zijn voet niet tegen de bal na een voorzet. Roma was begonnen aan een slotoffensief en kreeg vijf minuten voor tijd de uitgelezen mogelijkheid om de 5-2 te maken nadat het een strafschop kreeg na een handsbal van Milner. Invaller Diego Perotti ontfermde zich over de bal en faalde niet en bracht de eindstand op 5-2.

Volgende week woensdag volgt de return in het Stadio Olimpico en Liverpool is gewaarschuwd. In de kwartfinale van de Champions League verloor AS Roma de heenwedstrijd tegen Barcelona met 4-1, maar op eigen veld werd er met 3-0 gewonnen en dus verzekerde de ploeg zich van een plek bij de laatste vier. Een 3-0 overwinning zou nu volstaan voor een plek in de finale.