Karsten Kroon bekent dopinggebruik tijdens wielercarrière

Ex-wielrenner Karsten Kroon zou tijdens zijn lange wielerloopbaan ook aan de doping gezeten hebben. Dat zegt Thijs Zonneveld. Volgens de journalist zou Kroon vorig jaar voor het Algemeen Dagblad analyses verzorgen rondom de Giro d'Italia, maar dat ging om persoonlijke redenen niet door.

Tijdens de sollicitatie voor de functie vertelde Kroon volgens Zonneveld over zijn dopinggebruik. Hij zou de baan krijgen, mits hij een publieke bekentenis deed. Zonneveld zegt dat hij destijds van bronnen wist van Kroon's dopinggebruik, wat hij dan ook bij het AD meldde.

De krant was van mening dat een analyticus over alles zijn mening moet kunnen geven, inclusief doping. "Het zou hypocriet zijn hem naar zijn mening over een dopinggeval in de Giro te vragen, terwijl hij zelf niet over zijn eigen verleden wilde praten. En dat heb ik hem in een telefoongesprek op de man af gezegd", schrijft Zonneveld in het stuk waarin hij uitlegt hoe een en ander gelopen is.

Het Giro-avontuur van Kroon ging niet door, maar nu heeft Zonneveld toch besloten om diens verhaal ongevraagd naar buiten te brengen. "Kroon wilde niet bekennen, ik wilde niet medeverantwoordelijk zijn voor het beschermen van zijn geheim. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultuur in het wielrennen moeten doorbreken. Er vervolgens zelf aan meedoen zou ronduit kwalijk zijn”, schrijft de journalist.

Het is niet bekend om welke periode en middelen het gaat en Kroon heeft naar verluidt al besloten niet op het verhaal te zullen reageren. Hij is tegenwoordig regelmatig te horen als co-commentator op Eurosport. Daar is hij voor de kijker vooral bekend van zijn anekdotes over zaken als dodelijke honden tijdens trainingen (hier) en het drinken van een biertje met Valverde (hier), vaak uitgesmeerd over de halve etappe.

Update 09.25 uur
Kroon zelf heeft tegenover het ANP inmiddels laten weten dat Zonneveld's verhaal correct is. "Ook ik heb een korte periode tijdens mijn carrière doping gebruikt. Dat spijt me en ik neem er alle verantwoordelijkheid voor", aldus de ex-renner, die in 2002 een etappe won in de Tour de France.

Kroon zegt geen bekentenis te willen doen om er zelf beter van te worden. "Ik heb Thijs Zonneveld laten weten dat ik geen boek zou gaan schrijven met hem om daar dan geld mee te verdienen."