Tien doden door incident met busje Toronto

In Toronto is een bestelwagen ingereden op een groep mensen. Hierbij zijn zeker 8 mensen gewond geraakt, zo meldt de NOS. Hoe het met de slachtoffers is gesteld, is niet bekend. 

De bestuurder reed in eerste instantie weg, maar kon korte tijd later worden aangehouden. De politie kan nog niets zeggen over het motief van de dader. 

Update 21:35 uur:
De bestuurder van het busje dat in het noorden van Toronto inreed op voetgangers is opgepakt. De politie zei niets over de identiteit of het motief van de bestuurder. De chauffeur heeft circa tien mensen geraakt.

Update 22.25 uur:
Ooggetuigen zagen meerdere lichamen die volgens hen door ambulancepersoneel met een zeil zijn overdekt. Volgens een van hen trof de bestuurder van het busje vooral oudere mensen. De dader, die de bus gehuurd had, is gearresteerd, maar de politie kon nog niets zeggen over zijn identiteit of motief. Volgens lokale autoriteiten lijkt er opzet in het spel te zijn. De bestuurder zou zich volgens lokale media hebben verzet tijdens de arrestatie.

President Justin Trudeau is vertrokken naar de plek waar de bestuurder op de voetgangers is ingereden. Hij vindt het nog te vroeg om er iets over te zeggen, maar "Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierdoor getroffen is", zegt hij.

Update 00.09 uur
Negen mensen zijn in de Canadese stad Toronto om het leven gekomen door toedoen van een bestuurder van een busje. Die reed in op een aantal voetgangers. Zestien anderen raakten gewond. De toestand van vijf gewonden is kritiek. Dat heeft de politie laten weten.

Update 07:19 uur
Inmiddels is bekend dat er tien doden zijn gevallen bij de aanslag. De dader is de 25-jarige Alek Minassian. Zijn ouders zijn Armeniërs. Over een motief is helemaal niets bekend. Wel is bekend dat Minassian op een special needs school zat. Dat kan zijn vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking, of vanwege ernstige gedragsproblemen.

Volgens de Canadese krant Toronto Star was het voertuig vermoedelijk gehuurd. Het incident had plaats op de hoek van Yonge Street en Finch Avenue in het noordelijke deel van de stad, op circa 15 kilometer afstand van het centrum. Daar reed de bestuurder van het busje op het voetpad. "Die persoon deed dit met opzet. De mensen werden geraakt. De een na de ander", zei een getuige.

President Justin Trudeau spoedde zich naar de plek waar de bestuurder op de voetgangers was ingereden. ,,Onze gedachten gaan uit naar iedereen die is getroffen", aldus Trudeau.

Update 10:08 uur
Op Twitter worden beelden gedeeld van de arrestatie, waarbij de dader gesmeekt zou hebben om doodgeschoten te worden. De agent die Alek Minassian uiteindelijk arresteerde, weigerde echter te schieten.