Identitair Verzet 'krakers' door links weggejaagd met vuurwerk

Aan de Rudolf Dieselstraat in Amsterdam Oost zijn zaterdagmiddag ongeregeldheden uitgebroken nadat linkse activisten een groep van Identitair Verzet hadden weggejaagd. De activisten van de extreemrechtse groepering hadden de sleutels gekregen van de persoon die het pand 'anti-kraak' bewoonde. 

Ze hingen onder meer Nederlandse vlaggen en een spandoek met daarop de tekst: "Illegaal is crimineel" op. Identitair Verzet wil dat de asielzoekers in de straat, die uitgeprocedeerd zijn, uit de gekraakte panden worden gezet en opgepakt. 

In de middag ging het mis, toen een groep linkse activisten de ramen ingooide en vuurwerk afstak. Daarbij waren 15 mensen van 'We Are Here' aanwezig. De politie laat weten onderzoek te doen naar de ongeregeldheden: "We doen onderzoek zodat we misschien nog mensen kunnen aanhouden", aldus een woordvoerster. 

De persoon die zijn sleutels aan de activisten van Identitair Verzet gaf, kan per direct op zoek naar een andere woning. Een woordvoerder van woningbouwvereniging Ymere laat weten: "We hebben per direct de huurovereenkomst met de bewoner opgezegd. We zijn hier helemaal niet gelukkig mee."

Identitair Verzet heeft aan zender AT5 laten weten dat 'ze snel weer terug zullen keren in de straat'.