Treinvandalen moeten schade zelf betalen

In de afgelopen vijf jaar heeft NS 600 vandalen de rekening gepresenteerd van de schade die zij hebben aangebracht aan treinen en stations. Het gaat om bijvoorbeeld het bekladden van treinen met graffiti, vernielingen aan de stations of het beschadigen van treinstoelen. Na een signalering van vandalisme doet de NS altijd aangifte. Vervolgens krijgen de daders de rekening voorgeschoteld voor de toegebrachte schade. Het totaalbedrag van deze rekeningen bedroeg €5,6 miljoen.

In de zaken waarbij de dader (vooralsnog) onbekend is, blijft de rekening open staan. Wanneer zij gevonden worden, dient NS alsnog een vordering in. Het maakt geen verschil of de vandalen vandaag of morgen worden gepakt, de rekening blijft. Eventueel kan er door de rechter een betalingsregeling opgelegd worden. Uiteindelijk wordt op deze manier gemiddeld 85% van de schade, veroorzaakt door vandalisme met een bekende dader, terugbetaald.

Door vandalisme moet een trein, direct of op een later moment, van het spoor gehaald worden om de toegebrachte schade te herstellen. Teammanager Martijn Pennock, verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS: “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers. Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht, daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”