Bewoners AZC boos om toiletbeleid

De bewoners van het asielzoekerscentrum in Alkmaar zijn zacht gezegd niet blij met het vernieuwde beleid rondom het gebruik van de douches en toiletten. Sinds afgelopen vrijdag moeten de bewoners in het bezit zijn van een sleutel, die ze tegen betaling van 20 euro borg bij de receptie kunnen ophalen. Ook moeten ze sinds de invoering van het nieuwe beleid zelf de douches en toiletten schoonmaken na gebruik, zo meldt de Volkskrant.

Het nieuwe beleid is ingevoerd omdat veel bewoners geen gebruik maakten van het toilet op de etage waar ze wonen, maar op een andere verdieping. Volgens Ahmad, een Palestijnse vluchteling, is het schoonmaken van de toiletten ‘geen pretje’ vanwege de cultuurverschillen. Volgens hem zijn de meeste asielzoekers niet gewend om toiletpapier te gebruiken, maar wassen ze zich na een toiletbezoek met water.

Hij vertelt tegen de krant dat de bewoners daarom onder andere plantenspuiten en gieters meenemen naar het toilet om zich te kunnen wassen, maar omdat de Hollandse wc-voorzieningen daar niet voor zijn ingericht, verspreidt het water, met strontresten en al, zich door de hele ruimte.

Harm Beertema, Tweede Kamerlid voor de PVV geeft in  WNL’s Goedemorgen Nederland te kennen dat hij het ongelofelijk vindt. “Ik maak al jaren mijn toilet schoon, waarom zouden asielzoekers dat niet moeten doen? “