Europese landen tegen uitbreiding WK 2022

De vereniging van Europese voetbalcompetities ziet niets in het plan om het WK van 2022 uit te breiden zodat maar liefst 48 landen mee kunnen doen. Dat werd onlangs geopperd door de Zuid-Amerikaanse federatie Conmebol en ook FIFA-voorzitter Gianni Infantino zag het voorstel wel zitten: "Als het mogelijk is, waarom niet?" vroeg hij zich hardop af.

De vereniging van Euro Leagues, waar ook de Eredivisie bij hoort, is echter faliekant tegen het idee. "We accepteren geen langere duur van het WK", aldus voorzitter Lars-Christer Olsson. "De spelers hebben tijd nodig om te herstellen", citeert onder meer de NOS.

De federatie is van mening dat ze al heel flexibel is geweest door het WK 2022 in de winter te laten afwerken. Dat is nodig vanwege de extreme hitte die Qatar 's zomers teistert. De beslissing om het eindtoernooi in november en december te spelen, vergt ingrijpende aanpassingen in de Europese competities.

Een uitbreiding van het deelnemersveld zou zorgen voor extra wedstrijden en een langere duur van het toernooi. Met 48 landen groeit het aantal duels van 64 naar tachtig en dat is tegen het zere been van de Europeanen. "We zijn niet bereid om onze kalender nog verder aan te passen", aldus een felle Olsson. "Het kan niet zo zijn dat financiële aspecten bepalen hoe het voetbal wordt georganiseerd."