Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven tot precisieaanvallen op doelen in Syrië. De aanvallen zullen onder meer gericht zijn tegen faciliteiten waar chemische wapens worden bewaard. Ook Frankrijk en Engeland nemen deel aan de militaire campagne.

In een toespraak op de Amerikaanse televisie zei Trump dat het doel van de aanvallen is om "een sterke afschrikking te creëren tegen de productie, verspreiding en het gebruik van chemische wapens."

De eerste aanvallen worden uitgevoerd met kruisraketten. In de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus worden explosies gehoord. Of deze met de Amerikaanse aanval te maken hebben is niet bekend.

Trump besloot tot de aanval naar aanleiding van de vermeende gifgasaanval op de Syrische stad Douma afgelopen weekeinde waardoor tientallen mensen de dood zouden hebben gevonden.

In zijn toespraak haalde Trump ook fel uit naar Iran en Irak, die het regime van de Syrische president Bashar al-Assad steunen. "Aan Iran en Rusland: ik vraag wat voor land geassocieerd wil worden met massamoord." De Russische regering heeft nog niet gereageerd op de Amerikaanse aanvallen.

Naar verwachting om 04.00 uur Nederlandse tijd geeft het Amerikaanse ministerie van Defensie een persconferentie.

Update 4:38 uur:
Naar aanleiding van de persconferentie werd duidelijk dat het om een kortdurende maar intensieve operatie ging. Tijdens de persconferentie werd duidelijk dat die operatie al afgelopen is en dat alle doelen zijn geraakt.

Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië
Trump geeft opdracht tot aanval op Syrië (Foto: ANP)