Van Halst: "Twente kßn de Jupiler League overleven"

Jan van Halst is niet bang voor het voortbestaan van FC Twente als de club over enkele weken uit de Eredivisie degradeert.

De commercieel directeur vertelt aan Voetbal International dat de Tukkers steeds meer inzicht krijgen in de cijfers en ontwikkelingen binnen de club. "FC Twente kán de Eerste Divisie overleven", concludeert Van Halst. "Belangrijk daarin is wel dat de mensen in de regio de club niet massaal de rug toekeren."

Een onderzoek van bureau Hypercube wees uit dat Twente bij degradatie zeker tien miljoen euro aan inkomsten misloopt en het eerste jaar in de Jupiler League gaat afsluiten met een negatief operationeel resultaat van 4,5 miljoen euro. "Dan ga ik toch even eigenwijs doen", reageert Van Halst. "Wij maken ook vaak gebruik van de berekeningen van Hypercube, maar het blijven modellen die zijn gebaseerd op verwachtingen."

"Zo becijferde Hypercube ooit eens dat FC Twente met 22 duizend toeschouwers aan het maximum zou zitten. Na de uitbouw van het stadion zaten er echter al 24 duizend mensen zonder dat we aan noemenswaardige marketing hadden gedaan. Daarna hebben we succesvol doorgebouwd naar dertigduizend plaatsen."

De directeur blijft daarom positief. "Dit is wel FC Twente, geen gemiddelde club. Ik heb er nog steeds vertrouwen in dat er bij supporters en sponsors in geval van degradatie zoveel liefde is voor de club, dat de uitstroom minder zal zijn." De hekkensluiter moet in de laatste vier speelronden vier punten goedmaken op Sparta om de nacompetitie te halen.