F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Sebastian Vettel heeft ook de tweede race van het Formule 1-seizoen 2018 gewonnen. De Duitser startte in de Grand Prix van Bahrein met de Ferrari van poleposition en had op de streep slechts een kleine voorsprong op de Mercedes van Valtteri Bottas. Regerend wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde als derde. Max Verstappen viel uit na een aanrijding in de beginfase met diezelfde Hamilton.

Vettel kende op het woestijncircuit een goede start, voor Bottas die Kimi Räikkönen voor de eerste bocht al passeerde. Pierre Gasly had met de Toro Rosso ook een goede start waarbij hij de Red Bull van Daniel Ricciardo passeerde, maar de Australiër haalde de Fransman al snel weer in. Hamilton startte voorzichtig en reed op plek negen, de plaats waarop hij ook gestart was. Verstappen moest van verder komen, maar de Nederlander lag na een rondje al elfde. Snel hierna haalde Fernando Alonso Hamilton in die hierdoor terugviel naar plek tien.

Dit gaf de kans aan Verstappen om Hamilton te proberen te passeren. De Nederlander slaagde hier bij de eerste bocht in, maar schoot hierbij iets door. Hamilton hield hier geen rekening mee, waardoor Verstappen over de voorvleugel van de Mercedes van de Brit stuiterde en een lekke band opliep. De Nederlander moest hierdoor langzaam naar de pits en viel uiteindelijk met schade uit. Teamgenoot Ricciardo was er toen door een elektrisch probleem al niet meer bij. Ook was er een botsing tussen Brendon Hartley en Sergio Perez, waarbij laatstgenoemde spinde. Hartley kreeg hiervoor tien seconden stop-and-go opgelegd.

De organisatie besloot een virtuele safety car in te zetten. Toen deze eindigde profiteerde Hamilton optimaal van het moment door Alonso, Esteban Ocon en Nico Hülkenberg in één actie te passeren. De Brit was nog niet klaar, want ook Kevin Magnussen en Pierre Gasly gingen er snel aan. Vettel was echter al een flink eind weggelopen.

De eerste coureurs stopten al na dertien ronden, terwijl Vettel als leider in rondje achttien van de 57 naar binnen kwam, snel gevolgd door Bottas en Räikkönen. Dit gaf de eerste plaats aan Hamilton die Vettel snel zag naderen. Halverwege had Vettel de eerste plek terugveroverd. Ferrari leek op een tweestopper te zitten en dat bleek wel toen Räikkönen na 35 rondjes binnenkwam. Bij de Fin ging het linksachter helemaal mis, maar toch kreeg hij groen licht om weg te rijden. Hierbij reed de Fin over een been van een monteur heen en moest opgeven.

Terwijl Ferrari zich bekommerde om de gewonde monteur betekende dit dat Vettel door moest rijden op zijn oude banden. De Duitser reed op zacht rubber, terwijl Bottas achter hem mediums had gestoken. Deze keuze zorgde ervoor dat Bottas in de slotfase het gat kon dichten, maar ondanks dat de banden van Vettel in de slotrondjes tot op de draad versleten waren kwam het niet meer tot een aanval. Achter dit duo eindigde Hamilton op plek drie.

Gasly reed een fantastische race met de Toro Rosso Honda, waarbij hij na zijn stops telkens andere rijders in moest halen, maar de Fransman eindigde op een mooie vierde plek, voor Magnussen, Hülkenberg, Alonso, Stoffel Vandoorne, Marcus Ericsson en Ocon, waardoor er acht constructeurs punten pakten. Williams heeft nog veel werk voor de boeg, want het team uit Grove eindigde op de twee laatste plaatsen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 1:32:01.940
2 Valtteri Bottas Mercedes +0.699
3 Lewis Hamilton Mercedes +6.512
4 Pierre Gasly Toro Rosso +1:02.234
5 Kevin Magnussen Haas +1:15.046
6 Nico Hülkenberg Renault +1:39.024
7 Fernando Alonso McLaren +1 ronde
8 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde
9 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
10 Esteban Ocon Force India +1 ronde
11 Carlos Sainz Jr. Renault +1 ronde
12 Sergio Pérez Force India +1 ronde
13 Brendon Hartley Toro Rosso +1 ronde
14 Charles Leclerc Sauber +1 ronde
15 Romain Grosjean Haas +1 ronde
16 Lance Stroll Williams +1 ronde
17 Sergey Sirotkin Williams +1 ronde
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +22 ronden
DNF Max Verstappen Red Bull +54 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +56 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Ferrari 50
2 Lewis Hamilton Mercedes 33
3 Valtteri Bottas Mercedes 22
4 Fernando Alonso McLaren 16
5 Kimi Räikkönen Ferrari 15
6 Nico Hülkenberg Renault 14
7 Pierre Gasly Toro Rosso 12
8 Daniel Ricciardo Red Bull 12
9 Kevin Magnussen Haas 10
10 Max Verstappen Red Bull 8
11 Stoffel Vandoorne McLaren 6
12 Marcus Ericsson Sauber 2
13 Carlos Sainz Jr. Renault 1
14 Esteban Ocon Force India 1
15 Sergio Perez Force India 0
16 Charles Leclerc Sauber 0
17 Brendon Hartley Toro Rosso 0
18 Lance Stroll Williams 0
19 Romain Grosjean Haas 0
20 Sergey Sirotkin Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Ferrari 65
2 Mercdes 55
3 McLaren 22
4 Red Bull 20
5 Renault 15
6 Toro Rosso 12
7 Haas 10
8 Sauber 2
9 Force India 1
10 Williams 0