Liberty wil budgetlimiet in Formule 1

Liberty wil de Formule 1 drastisch gaan hervormen. De teams en autosportfederatie FIA hebben vrijdag in Bahrein de plannen te horen gekregen die de toekomst van de sport moeten waarborgen. Hierbij staat voorop dat de historie van de sport behouden blijft, maar wordt er ook veel meer gedacht aan de fans.

Directeur Chase Carey: "We willen de geschiedenis van de sport respecteren en uitbouwen door het potentieel van de Formule 1 beter te benutten. We willen de fans centraal zetten en de sport competitiever en spannender maken. We willen de Formule 1 het grootste sportmerk ter wereld maken. Oog voor de fans, commercieel succesvol, rendabel voor de teams en met technologische innovatie hoog in het vaandel."

Belangrijk punt in de plannen is de budgetlimiet. Het geld dat de teams ter beschikking hebben moet zorgvuldiger worden besteed, maar het mag geavanceerde technologie niet in de weg zitten. Wel komen er meer gestandaardiseerde onderdelen.

De motoren moeten goedkoper, luider en krachtiger worden. De hybride techniek blijft om zo belangrijk te blijven voor de straatauto's en de prestaties van de aandrijflijnen moet dichter bij elkaar liggen. Hierdoor moeten klantenteams en nieuwe renstallen gelijk over goed materiaal kunnen beschikken.

Om dit voor elkaar te krijgen moet het prijzengeld op een meer gelijkwaardige manier verdeeld worden, al blijft het wel zo dat succesvolle teams iets meer mogen ontvangen. Daarnaast worden de motorenfabrikanten ondersteund.

Verder moeten de rijderskwaliteiten meer de doorslag gaan geven. De auto's moeten meer geschikt worden gemaakt om in te kunnen halen, terwijl de teams nog steeds zelf veel onderdelen moeten maken, waardoor ze ieder hun sterke punten hebben. Minder zichtbare en minder relevante onderdelen worden gestandaardiseerd. Toezicht moet worden gehouden door de FIA en de organisatie van de Formule 1.