Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie

Het inspreken van nieuwe afleveringen van Buurman & Buurman is pure improvisatie. Dit vertellen Kees Prins en Siem van Leeuwen, die al 32 jaar de stemmen inspreken van Pat en Mat, zoals de klussers in hun thuisland Tsjechië heten.

Voor de bioscooprelease 'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis', die bestaat uit zeven nieuwe afleveringen van de poppen-animatieserie, trokken de stemacteurs een paar dagen uit. "We spreken drie of vier filmpjes per dag in", vertelt Kees Prins over de werkwijze. "Anders krijgen we de slappe lach en worden we te melig."

De stemacteurs beschikken bij het inspreken van de filmpjes niet over voorgekookte teksten, want die bestaan niet. Nederland is namelijk het enige land waar de twee klussende personages een stem hebben. "De Tsjechische makers zijn er heel blij mee, want de serie is immens populair in Nederland", zegt Prins, die de stem van Pat met de gele trui voor zijn rekening neemt.

Terugspoelen
"We bekijken het filmpje eenmaal en bij de tweede keer zetten we de microfoons open en gaan we het al improviserend inspreken. Net zolang het goed gaat. Bij een foutje spoelen we het even terug en pakken we de draad weer op. Nu alles digitaal gaat, is dat veel gemakkelijker dan vroeger toen we met geluidsbanden werkten."

Eigenlijk is de dialoog overbodig, erkent Siem, omdat het origineel in het buitenland ook zonder stem is. "Als de buurman een idee krijgt, steekt hij immers al zijn vinger in de lucht. Het enige wat wij doen is benoemen wat de buurmannen aan het doen zijn", zegt Van Leeuwen, die zijn stem leent aan de buurman met de rode trui en de muts.

Timing
Kees Prins is zelf eens in Tsjechië geweest in de studio van Buurman & Buurman. "Het was een garagebox op een industrieterrein van Praag, met een keukentafel en één camera. Je kon er je kont niet keren tussen de lampen. Daar maakten ze elke drie maanden een filmpje van zes minuten."

Het inspreken van Buurman & Buurman is voor de stemacteurs minder vermoeiend dan normale animatiefilms waarbij de stem synchroon moet lopen met het bewegen van de mondjes van de animatiefiguren. "Buurman & Buurman hebben wel een mond, maar die beweegt niet. Dat geeft ons veel vrijheid, omdat we niet vastzitten aan de timing wanneer er iets gezegd moet worden."

'Buurman & Buurman hebben een nieuw huis' is de tweede film rond de doe-het-zelfvrienden. De eerste film van twee jaar geleden was voor de filmdistributeur een onverwachts succes, met 100.000 bioscoopbezoekers in korte tijd. De film komt op 26 april uit in de bioscopen, maar zal vanaf begin april al in voorpremières te zien zijn.

Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie
Inspreken Buurman & Buurman puur improvisatie (Foto: BuzzE)