Ophef om dood zwarte man in VS

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan omdat agenten een ongewapende zwarte man hebben doodgeschoten. Uit onderzoek in opdracht van de nabestaanden blijkt volgens Amerikaanse media dat Stephon Clark zes keer in de rug is geschoten door de politie.

De dood van Clark in Sacramento heeft geleid tot dagenlange protesten. Agenten schoten hem eerder deze maand neer. Ze waren afgekomen op een melding over een man die autoramen insloeg. Clark vluchtte vervolgens naar de tuin van zijn grootmoeder, waar de politie twintig kogels op hem afvuurde.

De agenten meenden volgens de politie dat Clark gewapend was . Op beelden van een bodycam is volgens The New York Times te horen dat een agent herhaaldelijk "vuurwapen" schreeuwt en vrijwel onmiddellijk begint te schieten. Clark bleek later alleen een telefoon bij zich te hebben.

De familie liet na de dood van de man zelf lijkschouwing uitvoeren. Een expert concludeerde dat hij is geraakt door acht kogels, die geen van allen via de voorkant het lichaam binnendrongen. Dat toont volgens de advocaat van de familie aan dat Clark geen bedreiging vormde en stierf onder "dubieuze omstandigheden".

Ophef om dood zwarte man in VS
Ophef om dood zwarte man in VS (Foto: ANP)