Politie klaar voor eCall

De Europese Unie stelt per 1 april 2018 verplicht dat alle voertuigen die na deze datum goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met eCall; een gratis veiligheidssysteem dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. De politie is er klaar voor.

Emergency Call, kortweg eCall, is een gratis veiligheidssysteem in auto’s dat na een ongeluk automatisch contact opneemt met de 112-centrale. Een eCall bestaat uit data en een spraakverbinding. In de eerste seconden na het ongeval wordt door uw auto informatie verzonden over de exacte locatie van het ongeluk, het voertuigtype, de rijrichting, het brandstoftype en aantal inzittenden (vastgeklikte gordels) door. Daarna kan een normaal 112-gesprek gevoerd worden over de spraakverbinding. Met al deze informatie kunnen hulpdiensten zich beter voorbereiden en snel ter plaatse zijn.

Doorverbinden
Vanaf 1 april 2018 is de 112-centrale klaar voor het automatisch ontvangen van deze eCalls. Achter de schermen is de politie heel druk bezig geweest om dit te realiseren. Bij een ongeval neemt de auto dus zelf contact op met de landelijke 112-centrale, deze zal de eCall vervolgens doorverbinden met de gevraagde hulpdienst politie, brandweer of ambulance in de regionale meldkamer.

Levensbelang
Het eCall-systeem draagt bij aan het verminderen van het aantal verkeersdoden. Het kan zelfs van levensbelang zijn als inzittenden door het ongeval zelf niet meer 112 kunnen bellen. Het systeem maakt pas verbinding met het GSM-netwerk als een eCall wordt verstuurd. Als er niets aan de hand is, is de auto via eCall niet te volgen.

Verplicht
De EU stelt verplicht dat alle voertuigen die na 1 april goedgekeurd zijn en op de markt komen, uitgerust moeten zijn met een eCall systeem. Bij alle nieuwe type auto’s en kleine bedrijfswagens die na deze datum goedgekeurd zijn en voor het eerst op de markt komen is eCall dus ingebouwd. 

Politie klaar voor eCall (Foto: Rijksoverheid.nl)
Politie klaar voor eCall (Foto: Rijksoverheid.nl)