Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt

De iconische film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick is binnenkort in een sterk verbeterde kwaliteit opnieuw te zien. Een geremasterde versie van de science fictionfilm uit 1968 gaat op 12 mei op het filmfestival van Cannes in première.

Voor de nieuwe versie heeft regisseur Christopher Nolan de originele 70 millimeter negatieven opnieuw afgedrukt met de nieuwste chemische methode. Het filmmateriaal is niet digitaal bewerkt, meldt Deadline.

Nolan verzorgt op 12 mei in Cannes zelf de presentatie van 'zijn' 2001. De vertoning zal onder meer worden bijgewoond door familieleden van de in 1999 overleden Stanley Kubrick, onder wie zijn dochter Katharina Kubrick en zijn zwager Jan Harlan, die als producer lange tijd met de filmmaker samenwerkte.

Oorspronkelijk uitgebracht in 70 mm Cinerama roadshow-formaat in 1968, vertelt de film het verhaal van de bemanning van een ruimteschip die op een mysterieuze missie wordt gestuurd en te maken krijgt met een slecht functionerend en mogelijk kwaadwillend computersysteem.

De "nieuwe' 70 mm film is vanaf 18 mei in bioscopen in de Verenigde Staten te zien. Het is niet bekend of de film ook naar Nederlandse theaters komt.

Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt
Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt (Foto: BuzzE)