Neukende zeeduivels gefilmd: vrouwtje absorbeert mannetje

In de diepte van 's werelds oceanen en zeeën leven genoeg vreemde, maar bijzonder interessante dieren. Zo ook de zeeduivels, of in elk geval een aantal van de soorten daarvan. Veel mensen kennen ze wel zo'n beetje, de Engelse naam anglerfish die voor een aantal soorten geldt is dan ook wat duidelijker: ze hebben een soort lichtgevende hengel voor zich uit hangen, waar in het donker prooien mee gelokt worden.

Over de paargewoonten van de dieren is echter nog altijd niet heel veel bekend, ondanks het feit dat de dieren toch al een goede eeuw bestudeerd worden. Dat gebeurt vaak door aangespoelde dieren te bekijken, of ze naar boven te halen, maar onderzoekers Kirsten en Joachim Jakobsen pakten het anders aan: met een speciale duikboot gingen ze de diepte in, om de vissen zo te filmen.

Dat leverde bijzondere beelden op, want het echtpaar stuitte zowaar op een stomende seksscène. Of nou ja, stomend...het was dusdanig veel eenrichtingsverkeer dat het de slaapkamer van een FOK!ker wel leek te zijn. Het mannetje had namelijk bijzonder weinig te zeggen en dat is wel te begrijpen: de arme drommel is vele malen kleiner dan de vrouw, zoals bij veel soorten zeeduivels het geval is.

Daar kwam dan nog bij dat het mannetje tijdens de seks vrijwel geheel geabsorbeerd werd door het vrouwtje. De hitsige dame heeft haar lichtgevende 'tentakels' overal om zich heen uitgespreid en het mannetje had er zin in. Het hele doel van zijn bestaan is wel een beetje simpel: sperma deponeren. 

Om zijn zaadwerk te voltooien maakt het mannetje zich vast aan het vrouwtje, permanent. Als hij eenmaal vast zit bevrucht hij het vrouwtje, die hem op haar beurt absorbeert. De twee fuseren daarbij en het mannetje wordt onderdeel van de hele bloedsomloop van zijn partner, waarna hij niet meer eet, maar gevoed wordt door de interne systemen van het vrouwtje. 

Wetenschappers hadden wel vaker dode vrouwtjes gevonden waar nog een mannetje aan vast zat, maar een parend zeeduivelpaar werd nog nooit eerder in het wild gezien. "Ik bestudeer deze dieren bijna mijn hele leven en zoiets heb ik nog nooit gezien", aldus onderzoeker Ted Pietsch van de universiteit van Washington in Seattle. "Deze ontdekking is zeer zeldzaam en bijzonder."

Zeeduivelporno pur sang (Bron: YouTube)