Spaanse rugbyers woest na 'naaipartij' door partijdige scheidsrechter

In rugbywereld is de nodige consternatie ontstaan. Het gaat om de wedstrijd tussen België en Spanje in het Rugby Europe Championship, zondag in Brussel. Bij winst zou Spanje zich verzekeren van plek twee en dus een plaats op het WK van volgend jaar, na 1999 dan hun tweede WK-deelname.

Bij Belgische winst zou die plek naar Roemenië gaan, dus ook voor de Roemenen stond er zeer veel op het spel. Wat was echter het geval? De Europese rugbybond besloot in al haar wijsheid om Vlad Iordachescu aan te wijzen als scheidsrechter. Inderdaad, een Roemeen.

Dat heeft men geweten ook, want vooral in de tweede helft werd alles wat Spaans was afgefloten. Zo kreeg Spanje zelfs een keer voordeel, maar op het moment dat de try bijna binnen was floot de Roemeen tóch af: "Geen voordeel!", luidde het ineens, wat uiteraard tot woedende reacties leidde.

De Belgen wonnen uiteindelijk zeer verrassend met 18-10 en Spanje sprak schande van de situatie, waarbij de scheidsrechter door beveiligers van het veld geëscorteerd moest worden. "Wij mochten vandaag niet spelen, alles werd simpelweg tegengehouden", foeterde coach Santiago Santos.

"Elke keer als we op weg waren naar een score, werd de boel stilgelegd. Ongelooflijk", klonk het uit de mond van Santos, die met Spanje nu een play-off moet spelen tegen Portugal. Bij winst wacht dan Samoa in een laatste play-off, waarvan de winnaar naar het WK gaat en de verliezer naar een laatste kwalificatietoernooi.

De Europese rugbybond weigerde commentaar te geven. "Dat zou ongepast zijn om te doen voor we alle beelden bekeken hebben", liet men weten, met de kanttekening dat er wel een onderzoek ingesteld gaat worden naar de gang van zaken.

Voor de liefhebber, een analyse van waar de scheidsrechter allemaal fout zat (Bron: YouTube)