Tegen islam, asielzoekers en de EU zijn is Poetin matsen

Volgens de baas van de Militaire Inlichtingen en Veiligheid’s Dienst (MIVD) Onno Eichelsheim ondersteunt de kritiek van Forum voor Democratie (FvD) en de Partij Voor Vrijheid (PVV) op islam en asielbeleid Vladimir Poetin in het ontregelen van stabiliteit en democratie in Europa.

Volgens Onno zoeken de Russen naar zaken die binnen de Europese Unie (EU) tot verdeeldheid leiden. Behalve kritiek op islam en asielbeleid zijn de kloven tussen (Europese) politieke elite en burgers of verzet tegen overdracht van soevereiniteit aan Brussel ook zaken die destructieve Russische beïnvloeding kansrijk maken. "Als je daar scheuring en reuring in kan krijgen, heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa of instituties kunt ondermijnen", stelt Onno in de HUMAN-documentaire Schimmenspel. (19 maart NPO3 20.59 uur)

In heel de EU geeft de stijgende populariteit van partijen uit andere lidstaten die tegen immigratie en islam of Brussel zijn, zoals Front National, Alternative für Deutschland, Zweden Democraten, Deense Volkspartij en dergelijke aan dat de verscheuring en verdeeldheid binnen de EU fors is. Rond immigratie is dit nog het duidelijkst zichtbaar bij de Oostbloklanden zoals Polen dat zich openlijk verzet tegen Brusselse bevelen. In Zwitserland is de Zwitserse Volkspartij de grootste geworden.