Politie legt beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak

Het milieuteam van de politie in de eenheid Oost-Brabant heeft vandaag op meerdere plaatsen in het land beslag gelegd op 35 vrachtwagencombinaties en enkele personenauto’s van een mesthandelaar uit de Brabantse Kempen. De handelaar wordt verdacht van stelselmatige mestfraude. Het gaat om en gecoördineerde actie van het OM, de NVWA, Politie, Douane en ILT, onder leiding van het Functioneel parket.

In november 2016 is er al eerder door de verschillende overheidsdiensten een bezoek gebracht aan het bedrijf in het kader van een ander strafrechtelijk onderzoek. Het vermoeden is dat de verdachte daarna gewoon door is gegaan met frauderen. Niet alle mest die zou zijn getransporteerd zou in de administratie verwerkt zijn. De transporteur wordt verdacht van valsheid in geschrift en overtreding van de meststoffenwet. Bij het onderzoek in het bedrijf werd ten behoeve van het vervolgonderzoek administratie in beslag genomen. Het vermoeden bestaat dat het bedrijf een financieel voordeel uit illegaal handelen heeft verkregen. Het financiële onderzoek is nog in volle gang. 

Vrachtwagens van de weg
Op diverse plekken in het land zijn vrachtwagens van de transporteur langs de kant gezet en chauffeurs van tientallen andere nog rondrijdende vrachtwagens werden gesommeerd hun wagens op een bepaalde locatie over te dragen. Zij zijn verplicht dat te doen. Er is beslag gelegd op al deze voertuigen. Het bedrijf wordt er verder van verdacht op grote schaal illegaal gebruik te maken van zgn. ‘rode diesel’. Dit is goedkopere landbouwbrandstof die door het bedrijf gebruikt werd voor normaal vrachttransport. Door medewerkers van de douane wordt hier verder onderzoek naar gedaan. Verder zou het bedrijf zich vermoedelijk schuldig hebben gemaakt aan over belading van vrachtwagens en zou de arbeidstijdenwet veelvuldig zijn overtreden.

Politie leg beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak (Foto: Politie.nl)
Politie leg beslag op vrachtwagens in mestfraudezaak (Foto: Politie.nl)