Rutte: bank is geen gewoon bedrijf

Banken zijn geen gewone bedrijven. Het zijn in feite "een soort semioverheidsinstellingen" en hebben daarom niet dezelfde vrijheid als andere bedrijven om de beloning van hun topfiguren vast te stellen. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag naar aanleiding van de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Diens beloning is door de raad van commissarissen van ING verhoogd van zo'n 2 tot ruim 3 miljoen euro per jaar.

Rutte wees erop dat banken, zodra ze in gevaar komen, steeds de overheid om steun vragen. Dat heeft ING een kleine tien jaar terug ook gedaan. De overheid is in zo'n situatie vaak verplicht financieel bij te springen om te voorkomen dat de banken omvallen, zeker als het grote systeembanken betreft.

Rutte kondigde overigens geen extra maatregelen tegen ING aan. Hij zei alleen dat minister van Financiën Wopke Hoekstra met de banken gaat praten. De premier garandeerde wel ,,dat u mij nooit zult aantreffen in een raad van commissarissen". Zijn voorgangers Wim Kok en Jan Peter Balkenende stapten na hun vertrek van het Binnenhof wel in zo'n functie, maar dergelijk werk lijkt Rutte ,,verschrikkelijk".

Rutte: bank is geen gewoon bedrijf
Rutte: bank is geen gewoon bedrijf (Foto: ANP)