Russische staatstelevisie toont beelden ARMA 3 bij nieuwsverslag SyriŰ

Opnieuw hebben Russische media beelden gebruikt uit een computerspel in hun nieuwsverslaggeving. Ditmaal betroffen het gameplaybeelden van ArmA III, een militair simulatiespel voor de pc, die door staatszender Channel One TV getoond werden tijdens een eerbetoon aan Russische strijdkrachten in Syrië.

Het gaat om een zeer kort fragment in een soort compilatie van bombardementen, dus erg snel valt het niet op. Echter waren er enkele oplettende gebruikers op Pikabu, het Russische equivalent van Reddit, die de gamebeelden herkenden.

Channel One gaf later in een verklaring aan dat het een foutje betrof, en dat het fragment per ongeluk gebruikt was door een redacteur die het uit een archief had gehaald. Officieel was het fragment bedoeld voor een item over games.

Het is geen schokkende vergissing, maar het valt wel op hoe vaak verschillende media beeldmateriaal uit games gebruiken in hun verslaggeving. Hoewel Rusland op dit gebied wel de kroon spant, zijn ze zeker niet de enige die dit soort praktijken bezigen. In 2012 gebruikte de BBC al eens per abuis het logo van de United Nations Space Command uit Halo tijdens een item over Syrië, in plaats van het echte logo van de VN veiligheidsraad, en liet een Deens televisiekanaal al eens een screenshot uit Assassin's Creed zien in een nieuwsverslag over Syrië.

In Rusland was het al eens raak in een item over kindsoldaten, waarin beelden uit Metal Gear Solid V werden gebruikt, een screenshot uit Command & Conquer Generals als 'bewijs' voor vrachtwagens met chemische wapens en een filmpje uit de mobile game AC 130 Gunship om de samenwerking tussen de VS en IS aan te tonen.