Stel slacht en eet van Dierenbescherming geadopteerd varken

Woede in Canada, allemaal om een varken. Het 3-jarige hangbuikzwijn Molly werd door de BC SPCA - de Dierenbescherming van de provincie British Columbia - opgevangen en opgelapt, waarna een stel het dier op 19 januari adopteerde.

Krap een maand later kwam men erachter dat het toch niet zo goed ging met Molly: het arme dier was namelijk geslacht en verwerkt tot avondmaal. Een buurtbewoonster, zelf ook in het bezit van een varken als huisdier, zegt dat het stel er achter kwam dat ze eigenlijk niet wisten hoe ze goed voor Molly moesten zorgen. Het dier afstaan aan mensen die dat wel konden bleek teveel moeite, dus werden er maar wat varkenslappen en dergelijken van gesneden.

Lorie Chortyk van de BC SPCA zegt geschokt te zijn, maar geeft ook toe dat ze niks kunnen doen. "Dieren worden in de wet gezien als eigendom, en op het moment dat het adoptiecontract getekend wordt, is het dier eigendom van de adopteerder. Het is verder niet illegaal om je eigen dier te doden in Canada: iemand kan zijn hond in het hoofd schieten en als de hond gelijk dood is, is daar helaas geen wet tegen."

Volgens de buurtbewoonster leken de eigenaren wel trots. Ze snapchatten foto's en filmpjes de rondte in waarop te zien is hoe Molly's restanten bereid werden. "Het zieke is dat ze er gewoon mee weg zullen komen. Waarom hebben ze het arme dier niet teruggebracht?" Chortyk zegt dat men verdrietig is, vooral bij de afdeling van de BC SPCA waar Molly opgevangen was. "We zouden dieren nooit als eten adopteren. Dit stel schreef zelfs zwart op wit dat ze het dier nooit als eten zouden gebruiken."

De man die Molly geadopteerd heeft is in elk geval op de zwarte lijst gezet, voor de rest van zijn leven. "We zijn kapot door wat hij gedaan heeft, maar deze man heeft niks illegaals gedaan. Ze hebben ons ervan verzekerd dat Molly goed behandeld zou worden, maar juridisch zegt dat allemaal niks. Als het dier op fatsoenlijke wijze gedood is, kunnen wij wettelijk gezien helemaal niks doen. Ik heb dit in mijn zeventien jaar hier nog nooit meegemaakt", zegt Chortyk.