Sensatie in biatlonestafette met Wit-Russisch goud

De biatlonestafette bij de vrouwen heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang voor een ware sensatie gezorgd. Niet een van de favoriete landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Noorwegen of Italië, ging er met de winst vandoor, maar Wit-Rusland pakte het goud.

De Italiaanse startloopster Lisa Vittozzi maakte indruk: ze had slechts één extra patroon nodig en pakte een kleine voorsprong op de Amerikaanse Susan Dunklee. Op twintig seconden volgde Paulina Fialkova uit Slowakije, die in de gemengde estafette een dramatisch optreden kende met maar liefst elf missers in zestien schoten.

Noorwegen volgde, maar het drama was er voor Duitsland: Franziska Preuss kende grote problemen op de schietbaan en daar bovenop leek nog een diskwalificatie te volgen voor de favorieten. Preuss dacht een schot gemist te hebben en laadde dus een extra patroon, maar zag dat ze toch vijf keer geraakt had. Ze wilde het extra patroon er weer uit halen, maar dat ging niet goed en dus ging Preuss met een geladen wapen onderweg, wat directe diskwalificatie oplevert - uiteindelijk was daar toch geen sprake van, want het extra patroon was wél uit het geweer gekomen.

Wind en sneeuw
De sneeuw en wind zorgde voor problemen op de schietbaan, waar de Italiaanse Dorothea Wierer de leiding nam na twee schietbeurten, ondanks twee strafronden. De Finse Kaisa Mäkärainen schoot prima en langlaufde razendsnel, waardoor ze Wierer in de slotronde voorbij kon om zo als eerste te wisselen, vijftien seconden voor Wierer, Anastasia Kuzmina (Slowakije) en Clare Egan (VS). 

Bij de groep van derde atletes was het Dzinara Alimbekava die grote indruk maakte. De 22-jarige schoot bijna perfect en bracht Wit-Rusland zeer verrassend naar de leiding, met wereldtopper Darya Domracheva nog als slotloopster. Het was sowieso een knotsgekke wedstrijd, want niet de grote landen, maar Krystyna Guzik (Polen) en Terezia Poliakova (Slowakije) volgden.

Alimbekava had het op de ski's wel lastig en wisselde uiteindelijk als vierde op Domracheva, zeventien seconden achter Guzik en de leidende Poolse ploeg. Justine Braisaz gaf namens Frankrijk op acht seconden over aan slotloopster Anaïs Bescond, kort gevolgd door de op Federica Sanfilippo wisselende Italiaanse Nicole Gontier.

Sensatie(s) in de maak
Domracheva begon foutloos en bracht Wit-Rusland zo weer aan kop, op ruim tien seconden gevolgd door Bescond, Weronika Nowakowska (Polen), Ivona Fialkova (Slowakije) en Sanfilippo. Bij de tweede schietbeurt schoot Domracheva drie keer mis, maar de drie extra patronen gingen allemaal raak en dus mocht de bloedsnelle langlaufsters de slotronde in op weg naar mogelijk goud.

Bescond volgde op gepaste afstand, met plotseling Hanna Öberg uit Zweden achter zich, die wederom een geweldige wedstrijd kende. Maar liefst vier landen zaten daar ook maar kort achter, dus het lag nog behoorlijk open in de strijd om eremetaal. Die achtervolgende landen kwamen er niet meer bij en Öberg liet Bescond achter zich, waardoor Zweden het zilver pakte. 

De grote sensatie kwam daar echter voor: Domracheva kwam niet in problemen en Wit-Rusland, met naast Alimbekava en Domracheva ook nog Nadezhda Skardino en Iryna Kryuko, pakte het zeer verrassende goud.

Domracheva met een lomp grote vlag....(Pro Shots/Action Images)
Domracheva met een lomp grote vlag....(Pro Shots/Action Images)

...en weg is de vlag (Pro Shots/Action Images)
...en weg is de vlag (Pro Shots/Action Images)