Leugen Zijlstra haalt Russische pers

De leugen van minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin heeft ook Russische en andere buitenlandse media gehaald. Zijlstra heeft inmiddels spijt betuigd, maar moet voordat hij zijn Russische ambtsgenoot ontmoet, in debat met de Tweede Kamer.

De minister zou Poetin in 2006 zelf hebben horen praten over 'Groot-Rusland' waartoe onder meer ook Oekraïne en de Baltische staten zouden behoren, maar na onderzoek door de Volkskrant heeft hij moeten toegeven dat hij het alleen van iemand anders heeft gehoord. Naar eigen zeggen wilde Zijlstra zijn bron beschermen.

Het Russische persbureau Interfax schrijft dat Zijlstra heeft toegegeven dat hij "twaalf jaar heeft gelogen over zijn aanwezigheid bij een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin."

Het Russische televisienetwerk RT drukt zich sterker uit en schrijft dat Zijlstra al die tijd heeft gelogen over de expansiedrift van Poetin. RT constateert dat de erkenning van Zijlstra komt op een "ongemakkelijk moment" omdat de minister deze week in Moskou zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov zal ontmoeten.

Persbureaus
Internationale persbureaus AP, Reuters en DPA (Duits) en Xinhua (Chinees staatspersbureau) schrijven over de kwestie. Het Amerikaanse AP spreekt van een "potentieel schadelijke" erkenning door Zijlstra "aan de vooravond van zijn eerste bezoek aan Rusland."  Het artikel van AP staat op de websites van The New York Times en The Washington Post. Ook de Europese editie van Politico brengt een verhaal over Zijlstra.

Zelfs journalist Glenn Greenwald van de website The Intercept gaat op de zaak in. "Nepnieuws is zeker iets om je zorgen over te maken wanneer het afkomstig is van buitenlandse tegenstanders, maar het is minstens zo zorgwekkend en bedreigend, zo niet meer, wanneer het afkomstig is van de de eigen regeringen en media."

Hij wijst er wel op dat er "ontelbare" voorbeelden zijn die verder gaan dan "het voorbeeld van dit soort propaganda van vandaag." Greenwald is bekend van onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA door zijn samenwerking met de klokkenluider Edward Snowden.

Debat
Zijlstra moet in de Tweede Kamer komen uitleggen waarom hij heeft gelogen. Het CDA steunt de wens van de oppositie om een debat, liet CDA-leider Sybrand Buma weten.

Zijlstra moet nog voor zijn vertrek naar Rusland naar de Kamer komen, vindt Buma. De minister reist dinsdag naar Rusland af en spreekt daar woensdag zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Als het inderdaad van een Kamerdebat komt, zou dat dinsdagmiddag of -avond kunnen plaatsvinden.

Buma wil nog niet zeggen of Zijlstra's misstap zonder gevolgen kan blijven. "Natuurlijk moeten we zijn reactie afwachten. Ik vind wel dat wat hij nu doet de juiste wijze is, namelijk erkennen dat dit fout was en ook laten zien dat hij dat wil herstellen." Buma's bedoeling is "dat deze minister aan het eind van de week terugkomt en doorgaat met zijn werk."

Ook Buma liet doorschemeren dat hij geen reden heeft om te twijfelen aan de inhoud van Zijlstra's verhaal, namelijk de gevaarlijke expansiedrift van Rusland. De geloofwaardigheid van het Nederlandse buitenlandbeleid zou daarom niet in het geding zijn. "Maar dat zullen we in het Kamerdebat moeten zien."

Leugen Zijlstra haalt Russische pers
Leugen Zijlstra haalt Russische pers (Foto: ANP)