Wereldrecord Russische kunstschaatsster, Canada houdt leiding vast

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het eerste wereldrecord verbroken. In de teamwedstrijd zette de pas 18-jarige Russische Evgenia Medvedeva - ondanks haar jonge leeftijd al tweevoudig wereldkampioene - in haar korte kür een wereldrecord neer.

Medvedeva kwam na een prachtige kür op Nocturne van Frederic Chopin tot een score van 81,06 punten, zo'n twee tienden hoger dan haar eigen record van de World Team Trophy van vorig jaar. Veterane Carolina Kostner schaatste namens Italië op Celine Dion's uitvoering van Ne me quitte pas naar plek twee, voor de Canadese Kaetlyn Osmond.

De korte dans voor de ijsdansers leverde de volle tien punten op voor Canada: vlaggendragers Tessa Virtue en Scott Moir waren het beste op de Latin-dansen, het ijsdansthema van dit seizoen. Het Amerikaanse echtpaar Maia en Alex Shibutani pakten met plek twee negen punten, voor Ekaterina Bobrova en Dmitri Soloviev uit Rusland.

Nadat de mannen, vrouwen, paren en ijsdanders de korte kür gehad hadden - de mannen en paren deden dat vrijdag al - mochten de beste vijf landen in het klassement door naar de vrije kür. Zondag kwamen daarop alleen de paren het ijs op en daarin pakte Canada zoals verwacht de tien punten, met dank aan Meagan Duhamel en Eric Radford op Adele's Hometown Glory. Plek twee was voor Valentina Marchei/Ondrej Hotarek (Italië), voor Natalia Zabiiako/Alexander Enbert (Rusland).

Met nog drie vrije küren te gaan staat Canada met 45 punten bovenaan. De Russen volgen met 39 punten, de Amerikanen staan op 36, Italië op 35 en Japan op 32.

Medvedeva op weg naar haar wereldrecord (Pro Shots/Action Images)
Medvedeva op weg naar haar wereldrecord (Pro Shots/Action Images)