Vervangend geneesmiddel vergoed uit basisverzekering

Over het algemeen is de beschikbaarheid van geneesmiddelen in Nederland goed. In uitzonderlijke gevallen kan er echter een tekort aan een geneesmiddel ontstaan waarbij ter vervanging een geneesmiddel nodig is dat niet in Nederland is geregistreerd. In die situatie moet het vervangende geneesmiddel ook vergoed kunnen worden uit de basisverzekering. De ministerraad heeft hier op voorstel van minister Bruins voor Medische Zorg mee ingestemd.

Het aantal geneesmiddelentekorten is de afgelopen jaren toegenomen. Veruit de meeste tekorten zijn op te vangen met een ander geregistreerd geneesmiddel. In uitzonderlijke gevallen heeft een patiënt een geneesmiddel nodig dat niet in Nederland is geregistreerd. Die middelen worden nu echter niet vergoed uit de basisverzekering (tenzij ze zijn bedoeld voor zogeheten weesgeneesmiddelen, die bij minder dan 1 op de 150.000 inwoners voorkomen).

Zorgverzekeraars vergoeden deze middelen veelal uit coulance. En als dit niet het geval is, worden de kosten gedragen door de apotheek of de verzekerde. Het is wenselijk dat het vervangende geneesmiddel vergoed wordt als onderdeel van het basispakket van de zorgverzekering, om de toegankelijkheid van zorg voor de patiënt te waarborgen.

De vergoeding van het vervangende geneesmiddel is tijdelijk en stopt als het geneesmiddeltekort voorbij is.