Landmacht bereidt zich voor op snelle NAVO-inzet

Hightech pantservoertuigen en andere zware militaire voertuigen verlieten vandaag de poort van de Johannes Postkazerne in Havelte. Ze reden naar Steenwijk om van daaruit per trein richting Duitsland te gaan. Daar bereidt de Koninklijke Landmacht zich volgende week voor op deelname aan de NAVO-flitsmacht in 2019.

Vanaf 1 januari 2019 is Duitsland verantwoordelijk voor de landcomponent van de flitsmacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Het land heeft dan de leiding over ongeveer 3.000 militairen afkomstig uit diverse NAVO-lidstaten. Het Nederlandse 45 pantserinfanteriebataljon (45 Painfbat), inclusief een Duits-Nederlandse tankcompagnie, is een prominent onderdeel van de deze flitsmacht in 2019. Het gaat om meer dan 500 militairen. 45 Painfbat is onderdeel van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.

Amfibische taakgroep
Naast de bijdrage aan de landcomponent (waaronder logistieke ondersteuning en het Duits-Nederlandse hoofdkwartier uit Münster) levert Nederland ook een amfibische taakgroep aan de maritieme component. Voor de luchtcomponent stelt Nederland een KDC-10 tank- en transportvliegtuig beschikbaar. Ook zij doorlopen dit jaar een VJTF-opwerktraject met diverse oefeningen. Dit traject wordt in oktober en november afgesloten met de grote NAVO-oefening Trident Juncture in Noorwegen. Daaraan doen bijna 40.000 NAVO militairen mee.

Duidelijk signaal
De VJTF is het snelst inzetbare onderdeel van de NAVO Response Force (NRF). De VJTF is opgericht na de NAVO-top in Wales in 2014. Hier werd door de NAVO-partners besloten de collectieve verdediging van het bondgenootschap te versterken en te zorgen dat de NAVO altijd voldoende eenheden paraat heeft.

De VJTF kan bij een potentiele dreiging worden ingezet of als een conflict uit de hand dreigt te lopen. Zo is een conflict in de kiem te smoren. De snelle aanwezigheid van de NAVO-eenheden in een conflictgebied geven een duidelijk signaal af aan potentiële tegenstanders: elke aanval op de soevereiniteit van de NAVO resulteert in een gezamenlijke militaire reactie van alle 29 NAVO landen.

CV90 verlaat kazerne (Foto: Ministerie van Defensie)
CV90 verlaat kazerne (Foto: Ministerie van Defensie)CV90's op weg naar Steenwijk (Foto: Ministerie van Defensie)
CV90's op weg naar Steenwijk (Foto: Ministerie van Defensie)