Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen

Zo vlak voor het begin van de Olympische Spelen in Pyeongchang is er een nachtmerrie voor de organisatie en sporters bewaarheid geworden. Bij de beveiligers van de Spelen is het norovirus uitgebroken. Zo'n 41 beveiligingsbeambten, die kampten met plotselinge verschijnselen van overgeven en diarree, zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De 1.200 ingehuurde beveiligers zijn voor de zekerheid in quarantaine gezet om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Ter vervanging daarvan heeft Zuid-Korea 900 militairen beschikbaar gesteld. De zieke beveiligers verbleven niet in het olympisch dorp zelf.

"De Koreanen hebben ons zeer tijdig op de hoogte gebracht en volgens mij adequate maatregelen getroffen", zo liet NOC*NSF-arts Cees Rein van den Hoogenband aan de NOS weten. "Wij hebben onze infectieprotocollen reeds lang vooraf met de instanties in Nederland doorgesproken. Vandaag is er opnieuw contact geweest en ze bevestigen ons dat die afdoende zijn. Er is bij ons geen reden om nu verder maatregelen te nemen behalve dan die altijd al in werking zijn geweest. Vaak handen wassen met zeep en goed op de hygiëne letten zoals we gewend zijn."

Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Uitbraak norovirus bij beveiligers Winterspelen (Pro Shots / Henk Jan Dijks)