RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside

Zender RTL gaat de drie presentatoren van het programma Voetbal Inside aanspreken op de 'grap' over VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck die de drie mannen vrijdag maakten. "De mannen krijgen van RTL alle ruimte om hun kijk op voetbal en de samenleving te geven", stelt een woordvoerder. "Dat betekent echter niet dat je van alles een grap moet maken. We zullen de uitzending van afgelopen vrijdag meenemen in de eerstvolgende bespreking."

Eerder zag RTL geen reden om in te grijpen na 'grappen' van de drie mannen over homo's die ook veel boze reacties genereerden. Zo werd aan tafel in het programma regelmatig geroepen dat homo's niet moeten voetballen maar kapper moeten worden en lieten de drie mannen zich laatdunkend uit over het homohuwelijk. Ook hun grappig bedoelde opmerkingen over vrouwen en minderheden liggen regelmatig onder vuur. RTL beriep zich tot nu toe op het standpunt dat Voetbal Inside "ongenuanceerd, lomp en controversieel is, maar dat er geen grenzen worden overschreden."

René van der Gijp maakte in de uitzending van vrijdag bekend voortaan als 'Renate' door het leven te gaan. Daarna verscheen hij met een pruik. Het bleek een 'grap' over Van Spilbeeck te zijn. Vooral Johan Derksen had veel plezier om de act. "We moeten niet net doen alsof dit normaal is", stelde hij. "Maar iedere gek heeft zijn gebrek."

Sponsoren

In december stelden hoofdsponsoren Heineken en Gillette met RTL in gesprek te gaan over het programma. Heineken vond alle opmerkingen "niet oké" en Gillette stelde "geen enkele boodschap goed te keuren die mensen raakt vanwege huidskleur, gender, denkbeelden of seksuele oriëntatie". Maar de twee bedrijven besloten zich uiteindelijk toch niet terug te trekken als sponsor.

Homobelangenorganisaties COC en TNT eisten zaterdag in een reactie dat de sponsoren van het programma nu wel hun samenwerking met RTL zouden opzeggen. Ook de PvdA sloot zich zondag bij deze oproep aan. De sponsoren waren zondag niet voor commentaar bereikbaar.

RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside
RTL: evaluatie transgendergrap Voetbal Inside (Foto: BuzzE)