Cordon sanitaire om Amsterdamse FvD

De kans is klein dat Forum voor Democratie (FvD) na de gemeenteraadsverkiezingen een plek krijgt in het stadsbestuur van Amsterdam. D66-lijsttrekker Renier van Dantzig sluit samenwerking met de nieuwkomer in de hoofdstad uit. Ook GroenLinks en PvdA voelen hier niets voor, zo bevestigen ze een bericht hierover in Het Parool.

Voor D66 is FvD-leider Thierry Baudet deze week een grens over gegaan door geen afstand te nemen van "racistische uitspraken" van een partijgenoot. De nummer twee op de Amsterdamse lijst, Yernaz Ramautarsing, zou meermaals hebben gezegd dat zwarte mensen een lager IQ hebben dan witte mensen. "Er past maar één reactie en dat is daar zo duidelijk mogelijk afstand van nemen", zegt Van Dantzig. "Maar Baudet deed alsof hij van niets wist. Dan ben je wat ons betreft een racistische wolf in schaapskleren. Ik sluit daarom uit dat D66 met FvD hier gaan samenwerken in een coalitie."

GroenLinks-lijsttrekker Rutger Groot Wassink ziet samenwerking in het stadsbestuur ook niet gebeuren. "Als je naar het programma kijkt dan zijn ze heel erg rechts. Het zou wel heel onwaarschijnlijk zijn." Ook Groot Wassink valt over uitspraken van FvD-leden. "Ik heb meerdere keren gevraagd of ze uitlatingen terugnemen. Dat gebeurt niet. Dat maakt dat er geen andere conclusie is dan dat samenwerken onmogelijk is."

Ook de PvdA kan zich niet voorstellen dat de partij samen met FvD in het college komt.

In de laatste voorspellingen van Peil.nl lijken de verkiezingen een nek-aan-nek-race te worden tussen D66 en GroenLinks. Forum voor Democratie, in Amsterdam geleid door Annabel Nanninga, staat nu op drie zetels.