'Bobsleeën voortaan mogelijk op plastic'

Het zou goed kunnen dat het bobsleeën binnen afzienbare tijd niet meer op ijs, maar op plastic gedaan wordt. Dat zou dan in elk geval voor de Olympische Spelen gelden, waar steeds peperdure nieuwe banen voor aangelegd moeten worden. Het gaat dan uiteraard ook om rodelen en skeleton, de andere sporten op de ijsbaan - of plasticbaan, als het allemaal mogelijk blijkt.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Purdue hebben ontdekt dat een bepaald soort plastic, bedekt met een zeer dun laagje water, de eigenschappen van ijs vrijwel exact nabootst. Het specifieke soort plastic wordt al veel gebruikt in onder meer heupprotheses en wedstrijdski's. Het onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met de internationale bobslee- en rodelbonden, leverde de nodige potentiële voordelen op.

Bobsleebanen zijn gigantische projecten en kosten vele tientallen miljoenen euro's om te bouwen, waarna het onderhoud doorgaans ook nog wel een miljoen per jaar kost. Olympische banen worden maar weinig gebruikt voor grote wedstrijden na de Spelen: het rodelen vindt zo nu en dan nog plaats in Lillehammer, waar de Spelen in 1994 waren, het Amerikaanse Park City (2002) heeft een vaste plek op de kalender in de glijsporten, Nagano (1998), Cesana (2006) en Sochi (2014) worden niet meer gebruikt en de baan van Whistler (2010) nog sporadisch.

Een plasticbaan zou slechts drie tot vier miljoen euro kosten om te bouwen en zou ook een stuk beter zijn voor het milieu, met name vanwege het veel minder benodigde werk. Een dergelijke baan zou daarnaast makkelijk in modules opgebroken kunnen worden, om het ergens anders weer op te bouwen. Zo moeten de glijsporten dichter bij grote steden gehouden kunnen worden - in plaats van de afgelegen locaties waar ze nu vaak te vinden zijn - met als voordeel dat enorm in de hoge transportkosten gesneden kan worden. 

Een dergelijke baan zou uiteraard ook in landen neergezet kunnen worden waar ijs geen optie is, waardoor veel meer mensen wereldwijd in contact komen met bobsleeën, rodelen en skeleton, uiteraard een prima ontwikkeling voor de door Europa en Noord-Amerika gedomineerde sporten.