FC Barcelona ontsnapt tegen Alavés

Barcelona heeft zondagavond op eigen veld geen fout gemaakt tegen Deportivo Alavés, maar de zege kwam zeer moeizaam tot stand.

In een eerste helft, waar er vele kansen te noteren vielen, was Lucas Digne de eerste speler die gevaar stichtte. De linksback kreeg de voorkeur boven Jordi Alba en schoot voorlangs. Alavés werd vervolgens gevaarlijk via een counter, maar Marc-André ter Stegen hield Ibai Gómez van scoren af. Na de eerste waarschuwing was het na 23 minuten wel raak voor de bezoekers. Vanuit een counter kreeg John Guidetti de bal voor zijn voeten en de Zweed schoot, al uitglijdend, de 0-1 binnen.

Vorig seizoen wist Alavés in Camp Nou met 1-2 te winnen en daarmee was het de laatste ploeg die Barcelona op eigen veld in La Liga versloeg. Het was snel na de 0-1 ook dicht bij de 0-2, maar Ter Stegen had een goede redding in huis op een inzet van Rubén Sobrino. Naarmate de eerste helft vorderde kwam Barcelona steeds beter in de wedstrijd en Andrés Iniesta kreeg een goede schotkans, maar zijn inzet ging over. Philippe Coutinho stond voor het eerst in de basis bij de Catalanen en een poging van de Braziliaan ging net naast. Ook Lionel Messi liet zich gelden: een vrije trap werd door doelman Fernando Pacheco tegen de paal getikt, waardoor het halverwege 0-1 was.

Na zeven minuten in de tweede helft voerde Ernesto Valverde een dubbele wissel door bij de thuisploeg. Sergi Roberto en Alba vervingen Nelson Semedo en Alba. De eerste grote mogelijkheid na de thee was er voor de bezoekers. Ibai Gómez had een prachtige pass in huis op Rubén Duarte, maar de linksback slaagde er niet in de 0-2 op het scorebord te zetten.

Na 68 minuten spelen kwam er een einde aan het basisdebuut voor Coutinho en kwam Paco Alcácer als invaller in het veld. De Catalanen gingen steeds nadrukkelijker op zoek naar de gelijkmaker en Luis Suárez kreeg de uitgelezen mogelijkheid, maar Pacheco voorkwam met zijn voeten een treffer. Ook Paulinho vond het net niet. De Braziliaan vond eerst Pacheco op zijn weg en vervolgens haalde Rubén Duarte de bal voor de doellijn weg. Een treffer kon niet uitblijven en dat gebeurde ook niet. De voorzet kwam van Iniesta en met een knappe volley maakte Suárez de 1-1. De Uruguayaan scoorde daarmee voor de achtste competitiewedstrijd op rij en werd daarmee de vierde speler in de clubhistorie die een dergelijke prestatie neerzette.

Barcelona ging na de gelijkmaker nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong en zes minuten voor tijd slaagde de ploeg erin om op 2-1 te komen. Waar Messi in de eerste helft nog geen succes had vanuit een vrije trap, lukte dat nu wel. Op schitterende wijze schoot de Argentijn raak uit de standaardsituatie, waarbij Pacheco de bal raakte maar niet voldoende om een treffer te voorkomen. Barcelona ontsnapte in de laatste minuten aan een strafschop tegen nadat Samuel Umititi hands maakte in zijn eigens strafschopgebied, maar dit niet werd bestraft door de arbitrage. Messi leek in de laatste minuten nog op weg naar de 3-1, maar een solo vond geen doel.

Barcelona is nu na 21 wedstrijden nog altijd ongeslagen in La Liga en heeft elf punten voorsprong op nummer twee Atlético Madrid.