Trump zou Brexit harder aanpakken

De Amerikaanse president Donald Trump zou, als hij in de schoenen van de Britse premier Theresa May zou staan, een hardere lijn trekken bij de onderhandelingen over het verlaten van de Europese Unie. Dat zegt hij in een interview met Piers Morgan op ITV, aldus The Independent.

"Ik heb veel respect voor Theresa May en haar regering, ze doen hun werk", begint Trump diplomatiek. "Maar ik zou het anders doen en zeggen dat de Europese Unie niet is wat het zou moeten zijn, en me harder opstellen richting de uitgang", voegt hij eraan toe.

May ligt momenteel onder vuur van Conservatieve parlementsleden die ook vinden dat de regering zich te soft opstelt. Aan het einde van de eerste fase van de onderhandelingen in december hielden zij echter hun mond. Vermoedelijk zodat de regering wetgeving aan kon nemen die de Brexit überhaupt mogelijk maakt. Maar nu de echte onderhandelingen beginnen, begint ook het gemor weer.

Trump zegt ook dat hij in 2016 voorspelde dat het Leave-kamp het Brexit-referendum zou winnen, vanwege onvrede over handel maar vooral over immigratie. Dat waren ook speerpunten in zijn eigen verkiezingscampagne.

Grens
Het breekpunt aan het einde van de eerste onderhandelingsfase was de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Volgens Ierland en de overige EU-lidstaten moet die grens open blijven. Dat is ook een van de voorwaarden van het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998 tussen Ierse republikeinen en Britse unionisten, die elkaar decennialang naar het leven stonden.

Volgens het akkoord van december blijft die grens inderdaad open. Maar Mays gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische DUP, eist tegelijkertijd dat er geen verschil optreedt tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Invloedrijke Conservatieve parlementsleden onder leiding van Jacob Rees-Mogg vrezen dat dit betekent dat Groot-Brittannië nu in alles behalve de naam in de Europese gemeenschappelijke markt en de douane-unie blijft. Daarmee zou de Brexit neerkomen op het zich houden aan de EU-regels zonder hier nog invloed op te hebben. Ze eisen een volledige breuk met de EU.