Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning

Het lijkt er op dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gek geworden is. De 59-jarige Urho Engels, geboren in Nijmegen, verhuisde met zijn ouders naar Amerika toen hij net twee jaar oud was. Dat vertelt hij in een interview met RTL Nieuws. Op zijn 21e werd hij aangenomen bij de brandweer, en verloor daarmee waarschijnlijk zijn Nederlandse nationaliteit. Urho: "In de VS mag je maar één nationaliteit hebben. Ik kan me niet meer herinneren of ik afstand heb gedaan van de Nederlandse nationaliteit"

Nadat zijn huwelijk na 33 jaar strandde besloot Urho, die net met pensioen was gegaan, terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij kocht een huis in Balgoij (vlakbij Wijchen) en maakte zich in korte tijd zeer verdienstelijk in zijn nieuwe omgeving. Een buurvrouw van Urho vertelt: "Hij is heel betrokken in de buurt. Hij doet de organisatie van buurtfeestjes, kermis en carnaval, collecteert voor de kankerbestrijding... je ziet hem gewoon heel vaak. Iedereen wil liever een goede buur dan een verre vriend."

Helaas wordt de wens van Urho, om in zijn eigen land oud te worden, wreed verstoord door de IND. Hij krijgt namelijk geen verblijfsvergunning. Volgens Urho omdat hij nooit op een Nederlandse school heeft gezeten: "Ik heb Nederlandse ouders, ik spreek de taal. Maar ik ben inderdaad nooit naar een Nederlandse school geweest. Daarom ben ik afgewezen." 31 januari moet hij het land verlaten hebben. 

De buren zijn een petitie gestart omdat ze niets anders kunnen doen volgens buurvrouw Marianne: "Dat als je in Nederland bent geboren, maar niet terug mag naar je geboortegrond. Sorry, daar kan ik echt niet bij. Daarnaast mag Urho niet ééns in een hoorzitting zijn verhaal doen. Dat vind ik een aparte manier van doen."

Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning
Nederlander krijgt geen verblijfsvergunning