Twee jaar cel voor Julia H. om doodrijden mensen

De 52-jarige Julia H. uit Rockanje, die op 30 mei 2014 twee mensen doodreed na een epileptische aanval, is veroordeeld tot 2 jaar celstraf en een rijontzegging van vijf jaar. Dat is fors langer dan de zes maanden die was geëist door de officier van justitie. 

Julia had voor het dodelijke ongeval al zeven keer eerder een ongeluk gehad, allemaal veroorzaakt door epilepsie. Volgens het AD toonde ze twee weken geleden bijzonder weinig zelfinzicht. Zo zou zij niet zelf schuldig zijn aan de ongevallen maar haar aandoening. 

Julia raakte in 2012 haar rijbewijs kwijt nadat een keuringsarts van het CBR haar niet langer in staat achtte om veilig een auto te besturen. In februari 2014 kreeg zij middels een 'eigen verklaring procedure' haar rijbewijs met code 105 terug voor de duur van één jaar.  Voor het krijgen van een code 105 rijbewijs is vereist dat sprake is van een aanvalsvrije periode.

Volgens de rechtbank is 'wettig en overtuigend bewezen dat de de verdachte opzettelijk heeft gelogen over haar aanvalsvrije periode'. Dit zou blijken uit een mutatierapport van de politie. Daarom is de rechter van mening dat een zwaardere straf gepast is.